Read more about the article 100.000 borgere vil torsdag mødes og gøre noget godt for klimaet
En måde at fejre Klimahandledagen på kan være ved at oprette mere vild natur i sit lokalområde. (Arkivfoto). - Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

100.000 borgere vil torsdag mødes og gøre noget godt for klimaet

I 2023 mødtes 10.000 mennesker for at markere Klimahandledagen i Danmark. I år deltager flere end 100.000 Torsdag ventes over 100.000 mennesker at mødes forskellige…

Read more about the article Trods fremgang i Amazonas hiver verdens lunger fortsat efter luft
Kloden mistede sidste år et område med tropisk skov på størrelse med det meste af Danmark. Det skyldes i høj grad, at skoven fældes for at gøre plads til landbrug. (Arkivfoto). - Foto: Tarso Sarraf/Ritzau Scanpix

Trods fremgang i Amazonas hiver verdens lunger fortsat efter luft

Selv om der var nedgang i skovrydningen i Amazonas, fortsatte ødelæggelsen af verdens mest sårbare tropiske skove med ubarmhjertig hast i 2023, viser nye tal…

Read more about the article Danske forskere vil trylle bionedbrydelig plast ud af CO2
Et samarbejde mellem danske forskere og virksomheder vil omdanne indfanget CO2 til bionedbrydelig plast. Foto: Mike Workman / Shutterstock

Danske forskere vil trylle bionedbrydelig plast ud af CO2

CO2 skal ændres fra et globalt miljøproblem til et vigtigt kemisk råstof i blandt andet plastik og tekstiler. Det er kernen i et banebrydende dansk…

Read more about the article Læs hvordan du på bare en time kan gøre en forskel for naturen
Plant et træ eller en busk i haven, og gør en forskel for eksempelvis sommerfugle. - Foto: Karl-Josef Hildenbrand/Ritzau Scanpix

Læs hvordan du på bare en time kan gøre en forskel for naturen

Plant træer i haven, eller tjek, om din økonomi og investeringer er grønne. Du kan nå meget på en time i naturens ånd Når påskeferien…

Read more about the article Danmark rammer Earth Overshoot Day: Sådan kan du gøre en forskel
Beregningen Earth Overshoot Day er et udtryk for, hvor meget vi forbruger, i forhold til de ressourcer Jorden kan nå at skabe på et år. Datoen angiver dermed, hvornår på året, vi har brugt den mængde ressourcer, som svarer til, hvad Jorden kan nå at genskabe årligt. Foto: Shutterstock.

Danmark rammer Earth Overshoot Day: Sådan kan du gøre en forskel

Hvis du vil hjælpe jorden og forbruge mindre, får du her inspiration til, hvordan du kan lykkes med det Nyt tøj, nye møbler og ny…

Read more about the article En af Europas dybeste miner lagrer overskudsenergi til vindstille dage
Minen Pyhäsalmi i det nordlige Finland skal bruges til at lagre energi fra vedvarende energikilder. Den bliver udstyret med et særligt batteri, som udnytter de dybe skakter til at gemme energi. (Arkivfoto). - Foto: Gravitricity/Free

En af Europas dybeste miner lagrer overskudsenergi til vindstille dage

I Finland bliver en dyb metalmine udstyret med et særligt batteri, som lagrer grøn energi. Teknologien spås stort potentiale og kan give udtømte miner nyt…

Read more about the article Danish Crowns ‘klimakontrollerede gris’ er vildledende markedsføring
Mærkatet "Klimakontrolleret gris" på svinekødspakker er efter landsrettens vurdering i strid med markedsføringslovens forbud mod vildledning. Foto: Shutterstock.

Danish Crowns ‘klimakontrollerede gris’ er vildledende markedsføring

Mærkat med "klimakontrolleret gris" var vildledende markedsføring. Danish Crown ærgrer sig, men tager læring med. Ifølge erhvervsliv kan dom skabe klarhed Det er efterhånden flere…

Read more about the article Flertal i EU-Parlamentet godkender omstridt naturgenopretningsplan
Den nye lov sætter et mål om genopretning af mindst 20 procent af EU's land- og havnaturområder i 2030 og alle økosystemer, som har behov for genopretning i 2050. Foto fra Nationalpark Thy. Shutterstock.

Flertal i EU-Parlamentet godkender omstridt naturgenopretningsplan

På trods af omfattende landbrugsprotester er ny naturgenopretningsplan stemt igennem i Europa-Parlamentet I flere måneder har landmænd i hele Europa protesteret mod en kommende naturgenopretningsplan,…

Read more about the article Ekspertgruppe foreslår CO2-afgift for landbrug på 125-750 kroner
Forslagene ser ud til at kunne få Danmark i mål med klimamålet for 2030. Målet er, at drivhusgasudledningen er 70 procent lavere end i 1990. Foto: Shutterstock.

Ekspertgruppe foreslår CO2-afgift for landbrug på 125-750 kroner

Efter flere forsinkelser er forslag til CO2-afgift for landbruget kommet. Det skal diskuteres i grøn trepart Efter flere forsinkelser foreslår en ekspertgruppe nu, at landbruget…

Read more about the article Svigtende høst og stigende kakaopriser gør chokoladen dyrere
Det brune guld, som kakaobonden fra Elfenbenskysten her holder i hænderne, er blevet dobbelt så dyrt som for et år siden. (Arkivfoto). - Foto: Luc Gnago/Reuters

Svigtende høst og stigende kakaopriser gør chokoladen dyrere

Kakaopriserne er fordoblet det seneste år. Blandt andet som følge af en fejlslået høst. Flere producenter sender prisstigningerne videre til forbrugerne Mens de fleste andre…

Read more about the article Vandrende dyrearter på kloden er truet – og mennesket er årsagen
Det er første gang, at FN i en så omfattende rapport tager temperaturen på, hvordan det står til med verdens vandrende dyrearter. Rapporten omhandler de 1189 dyrearter, som en FN-aftale fra 1979 har fokus på at beskytte. Foto: Shutterstock.

Vandrende dyrearter på kloden er truet – og mennesket er årsagen

Det står skidt til for verdens vandrende dyr. Næsten halvdelen er i tilbagegang, og det rammer klodens økosystemer. Der er akut behov for handling, advarer…

Read more about the article Uden regler risikerer Månen at blive fyldt med alskens ting
Månen risikerer at blive forurenet med affald, hvis ikke der kommer internationale regler for, hvad der må slæbes med til den grå planet, advarer en advokat. (Arkivfoto). - Foto: Shuttestock.

Uden regler risikerer Månen at blive fyldt med alskens ting

Månen risikerer at blive forurenet med alskens jordisk materiale, hvis ikke der indføres internationale regler. En entreprenør vil bygge et kæmpe kors på Månen Vi…

Read more about the article Forskere sætter udløbsdato på de mest udryddelsestruede dyr
Tilbagegangen for sumatranæsehornet skyldes intensiv jagt i begyndelsen af 1900-tallet, hvilket førte til en dramatisk nedgang i antallet af dyr. Det resulterede i en betydelig afstand mellem de tilbageværende dyr, der sjældent mødtes og derfor sjældent fik afkom. (PR-foto). - Foto: Nick Garbutt/WWF/Free

Forskere sætter udløbsdato på de mest udryddelsestruede dyr

Sumatranæsehornet står til at uddø i 2035, mens den østlige gorilla vil være væk i 2070. Ny og dyster kalender sætter årstal på truede arters…

Read more about the article Greta Thunberg frifindes i retssag om klimademo i London
Greta Thunberg ses her uden for retten i Westminster i London fredag. - Foto: Daniel Leal/Ritzau Scanpix

Greta Thunberg frifindes i retssag om klimademo i London

Den svenske klimaaktivist Greta Thunberg var tiltalt for ikke at adlyde politiets ordrer under demonstration Klimaaktivisten Greta Thunberg frifindes fredag eftermiddag for at have forstyrret…

Read more about the article Juridiske problemer stopper ikke Greta Thunbergs kamp for klimaet
17. oktober 2023 blev Greta Thunberg anholdt af politiet i den britiske hovedstad, London. Det var under en demonstration foran InterContinental Hotel, hvor verdens olieselskaber skulle mødes på den årlige konference Energy Intelligence Forum. På billedet ses den dengang 20-årige Thunberg, der føres væk af politiet. (Arkivfoto). - Foto: Henry Nicholls/Ritzau Scanpix

Juridiske problemer stopper ikke Greta Thunbergs kamp for klimaet

Nu begynder retssagen i London mod aktivisten Greta Thunberg, der blev anholdt ved en demonstration i oktober. Retssagen har ikke holdt hende fra klimakampen Svenske…

Read more about the article Ekspert i jordforurening: Jord fra Nordic Waste ingen miljøkatastrofe
- Den er ikke så stor, at den udgør en miljøkatastrofe. Hvis jeg så de her tal på en gammel industrigrund, ville jeg tage det meget afslappet og sige, at de ikke var noget særligt. Det er proportionerne, de gigantiske mængder, der er i skred, som er problemet, siger Mette Martina Broholm til Politiken. - Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Ekspert i jordforurening: Jord fra Nordic Waste ingen miljøkatastrofe

Ekspert i jordforurening vurderer i Politiken, at forureningen i Ølst, ikke er som på en egentlig giftgrund Analyser af jordprøver fra Nordic Waste i Ølst…

Read more about the article EU skal gøre en klimabelastende tøjindustri grønnere i fremtiden
tekstilindustrien er langtfra grøn. Hverken i Danmark eller resten af verden, hvor både produktion og afskaffelse af tøj belaster klimaaftrykket. Foto: Shutterstock

EU skal gøre en klimabelastende tøjindustri grønnere i fremtiden

På mandag starter modeugen i København. På Christiansborg diskuterer aktører, hvordan tekstilindustrien kan gøres grønnere. Men det er svært, lyder det Tidligere udkom mellem to…

Read more about the article EU: Slut med misvisende klimapåstande på produkter
Aktivister demonstrerer mod greenwashing i Argentina 2021. Greenwashing - som også kaldes grønvaskning - er vildledende markedsføring af aktiviteter eller produkter, som bliver præsenteret som mere grønne og klimavenlige, end de egentlig er. Foto: Carolina Jaramillo / Shutterstock

EU: Slut med misvisende klimapåstande på produkter

I fremtiden skal virksomheder have dokumentation for påstande, når det gælder skiltning om klimavenlighed Forbrugerne skal med et nyt EU-direktiv beskyttes mod misledende påstande om…

Read more about the article Nyt udspil: Regeringen vil straffe dyremishandlere hårdere
Et af regeringens forslag i udspillet er en markedsføringsindsats for langsommere voksende kyllinger. Foto: Shutterstock).

Nyt udspil: Regeringen vil straffe dyremishandlere hårdere

Regeringen vil i et nyt udspil om dyrevelfærd straffe mishandling af dyr hårdere. Ordførere er dog kritiske over for, at tiltagene gemmes i arbejdsgrupper Mishandling…

Read more about the article Vejrfænomenet El Niño kan gøre 2024 varmere end rekordåret 2023
FN's generalsekretær, António Guterres, er blandt deltagerne på årets topmøde i Davos. (Arkivfoto) - Foto: lev radin / Shutterstock.

Vejrfænomenet El Niño kan gøre 2024 varmere end rekordåret 2023

Det er meget sandsynligt, at også dette år vil byde på temperaturrekorder, spår WMO Vejrfænomenet El Niño kan være med til at gøre 2024 endnu…

Read more about the article Norges storting giver grønt lys til minedrift på dybhavsbunden
Den norske regering luftede første gang idéen om den maritime minedrift i juni sidste år. (Arkivfoto) - Foto: Marten van Dijl - Greenpeace.

Norges storting giver grønt lys til minedrift på dybhavsbunden

Kritikere mener, at udvinding af mineraler på dybhavsbunden får katastrofale følger for dyre- og plantelivet Et flertal i Stortinget i Norge har tirsdag eftermiddag givet…

Read more about the article Snelandskab bliver et mere sjældent syn i Danmark i fremtiden
Der er allerede en tredjedel færre snedage, end det var tilfældet i 1980'erne, og i fremtiden kan vi se frem til endnu færre. Foto: Shutterstock.

Snelandskab bliver et mere sjældent syn i Danmark i fremtiden

Voldsomt vejr har givet både store mængder sne og regn i Danmark. I fremtiden bliver sne dog en sjældenhed, siger forsker. I stedet kommer der…

Read more about the article Der var også flere gode nyheder i et år med dyster udvikling
En af flere positive nyheder i 2023. En ny stor havtraktat blev vedtaget af FN. Traktaten havde været mere end 15 år undervejs og var en "historisk bedrift" ifølge FN's generalsekretær, António Guterres. Foto: Shutterstock.

Der var også flere gode nyheder i et år med dyster udvikling

I løbet af året er en gylden muldvarp dukket op på en strand i Sydafrika. Der er også blevet født sjældne gepardunger og sket medicinske…

Read more about the article OVERBLIK: Her er de store politiske sværdslag for regeringen i 2024
Statsminister Mette Frederiksen (S), udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) kan se frem til et broget år med store udfordringer. - Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

OVERBLIK: Her er de store politiske sværdslag for regeringen i 2024

Den mest magtfulde regering i årtier kom til magten for at løse de store problemer. Men en række udspil er udskudt, og de største sværdslag…

Read more about the article EU-aftale skal modvirke slaveri og forurening i værdikæder
Eksempel på produktion under kritisable forhold i Bangladesh. De nye regler skal blandt andet sætte ind, hvis der er problemer med børnearbejde eller forurening. Også slaveri, udnyttelse af arbejdere og tab af biodiversitet nævnes som indsatsområder. (Arkivfoto) - Foto: StevenK / Shutterstock

EU-aftale skal modvirke slaveri og forurening i værdikæder

Danske virksomheder står ifølge organisation godt rustet til at leve op til regler om ansvar for værdikæder Forhandlere fra EU-landene og EU-Parlamentet er torsdag morgen…

Read more about the article Ministre kalder COP28-aftale historisk – ngo’er håbede på mere
COP28's formand, Sultan al-Jaber, kunne onsdag formiddag banke en aftale på plads. - Foto: Amr Alfiky/Reuters

Ministre kalder COP28-aftale historisk – ngo’er håbede på mere

Verdens lande har onsdag aftalt, at der skal ske en omstilling væk fra fossile brændsler i energisystemerne Aftalen på FN's klimatopmøde kaldes historisk af politikere,…

Read more about the article Greta Thunberg afviser at have forrådt klimakampen efter kritik
Greta Thunberg er en af de mest markante stemmer i kampen mod klimakrisen. Det har vakt kritik af hende, at hun har udtrykt støtte til palæstinenserne i konflikten mellem Hamas og Israel. Det skader klimakampen, mener kritikere. Billedet er fra en klimademonstration i den hollandske by Amsterdam. Foto: pmvfoto / Shutterstock

Greta Thunberg afviser at have forrådt klimakampen efter kritik

At kæmpe for menneskerettigheder er helt centralt i klimakampen. Derfor er det en selvfølgelighed at stå i solidaritet med palæstinensere, mener Greta Thunberg Bør klimaaktivister…

Read more about the article Under protester vedtager Norge at udvinde mineraler på havbunden
Arkivfoto af Greenpeace i en protestaktion mod skibet MV Coco, der samler data til brug for minedrift i Stillehavet tidligere på måneden. Minedrift på havbunden er meget omstridt. Foto: Greenpeace

Under protester vedtager Norge at udvinde mineraler på havbunden

Som første land tillader Norge mineudvinding på havbunden. Vigtigt for at producere vindmøller og batterier Første område ligger i Barentshavet og Grønlandshavet. Den norske regering…

Read more about the article COP28-chef såede i november tvivl om udfasning af fossile brændsler
Der er tidligere blevet rejst spørgsmålstegn om Sultan Al Jaber mulige interessekonflikt, da han er chef for De Forenede Arabiske Emirater statslige olieselskab Adnoc. - Foto: Kamran Jebreili/Ritzau Scanpix

COP28-chef såede i november tvivl om udfasning af fossile brændsler

Ifølge Sultan Al Jaber er udfasning af fossile brændsler ikke afgørende for at begrænse temperaturstigninger Der er "ingen videnskab", som peger på, at det er…

Read more about the article Kritik: Dansk klimabidrag tages direkte fra udviklingsbistanden
Statsministeren vil rykke udviklingsbistanden mod grønne områder. (Arkivfoto). - Foto: Kamran Jebreili/Ritzau Scanpix

Kritik: Dansk klimabidrag tages direkte fra udviklingsbistanden

Mette Frederiksen afviser kritik af, at danske penge til ny klimafond er i strid med aftalen med fonden Efter én dag på klimatopmødet COP28 får…

Read more about the article COP28: Klimasårbare lande får dansk støtte på 350 millioner kroner
Klimaforandringernes konsekvenser som orkaner, tropiske storme, skovbrande og stormflod rammer særligt verdens mest sårbare udviklingslande. Foto: HM Shahidul Islam / Shutterstock

COP28: Klimasårbare lande får dansk støtte på 350 millioner kroner

I de næste par uger er alverdens ledere samlet til FN-klimatopmødet COP28 i De Forenede Arabiske Emirater Danmark vil bidrage med i alt 175 millioner…

Read more about the article Oliechef skal redde klimakursen på COP28 efter voldsomt år
Det har vakt kritik, at årets klimatopmøde er med minister Sultan Al Jaber for bordenden. Han er også leder af et olieselskab. (Arkivfoto). - Foto: R.satish Babu/Ritzau Scanpix

Oliechef skal redde klimakursen på COP28 efter voldsomt år

Bagtæppet for årets klimatopmøde er dystert. Alligevel er minister forsigtig optimist om resultatet Det er med et særdeles dystert bagtæppe, at verdens lande torsdag indleder…

Read more about the article BBC: Emiraterne ville bruge COP28 til nye olie- og gasaftaler
Formanden for det kommende klimatopmøde COP28, Sultan Ahmed al-Jaber, er også direktør for det statslige olieselskab Adnoc. Den dobbeltrolle har klimaaktivister tidligere kritiseret. (Arkivfoto) - Foto: Ryan Lim/Ritzau Scanpix

BBC: Emiraterne ville bruge COP28 til nye olie- og gasaftaler

Lækkede dokumenter viser, at værter for COP28 ville bruge topmødet til at indgå olieaftaler, skriver BBC Værterne for det kommende klimatopmøde COP28, De Forenede Arabiske…

Read more about the article Kina giver grønt håb med historisk store investeringer i sol og vind
Kina har oceaner af plads til at opstille solcelleanlæg. Her på en bjergside i Tibet. Solkraft bliver en vigtigere og vigtigere energikilde i Kina, som er verdens største udleder af CO2. (Arkivfoto). - Foto: Shutterstock.

Kina giver grønt håb med historisk store investeringer i sol og vind

Kina investerer mere og mere i vedvarende energikilder, fordi det bedre kan betale sig. Landets udledninger af klimaskadelige gasser kan snart have toppet En af…

Read more about the article Biodiversitetsrådet vil have lov om langt mere beskyttet natur
Ifølge Biodiversitetsrådet bør loven sikre, at tabet af biodiversitet kan vendes til fremgang i 2030. I 2050 bør økosystemernes integritet og robusthed være genoprettet. Foto: Shutterstock.

Biodiversitetsrådet vil have lov om langt mere beskyttet natur

Biodiversitetsrådet, der vejleder politikerne, anbefaler en biodiversitetslov. Grønne stemmer vil have regeringen til at lytte, men minister afventer input Den beskyttede natur har trange kår…

Read more about the article Kampagne om grøn gris kan få konsekvenser for markedsføring
Danish Crown beskyldes for brud på markedsføringsloven i forbindelse med en markedsføringskampagne for svinekød tilbage i 2020. Kødkoncernen afviser beskyldningerne og vil frifindes. (Arkivfoto). - Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Kampagne om grøn gris kan få konsekvenser for markedsføring

Mandag starter principiel retssag, hvor Danish Crown beskyldes for at svøbe sig i grønne klæder i kampagne Det er mere end tre år siden, at…

Read more about the article Den rigeste ene procent udleder CO2 som verdens 5,1 mia. fattigste
Ifølge analysen er den rigeste procent - 77 millioner mennesker - ansvarlig for 16 procent af verdens samlede udledninger. Det svarer til det samme som de 5,1 milliarder fattigste mennesker. Foto: Shutterstock.

Den rigeste ene procent udleder CO2 som verdens 5,1 mia. fattigste

Et af verdens rigeste mennesker udleder 1270 gange så meget som gennemsnittet, lyder det i analyse fra Oxfam Den rigeste procent af verdens befolkning udleder…

Read more about the article Ni store grønne organisationer vil forandre landbruget radikalt
I 2040 skal der ifølge de ni organisationer bl.a. være 95 procent færre svin i Danmark, Alle dyr skal have mulighed for at være ude under åben himmel. Foto: Shutterstock.

Ni store grønne organisationer vil forandre landbruget radikalt

Kort efter, at regeringen har brudt sit løfte og skrottet fremtidsplan for landbruget, fremlægger ni ngo’er en samlet vision for en radikal forandring af dansk…

Read more about the article Første sværdslag om plastikkens fremtid skal bane vej for ny aftale
En skildpadde sidder fast i en plastikpose. Plastikforureningen af havene er et velkendt problem, men der foreligger endnu ikke en FN-aftale til at bekæmpe den. (Arkivfoto). - Foto: David Salvatori/Ritzau Scanpix

Første sværdslag om plastikkens fremtid skal bane vej for ny aftale

Der er lagt op til ophedede forhandlinger, når FN's medlemslande hele ugen skal drøfte, hvordan en global aftale for at bekæmpe plastikforurening skal se ud…

Read more about the article Australien lover visum til beboere på klimatruet stillehavsø
Aftalen tillader, at indbyggere fra øgruppen, der er hårdt truet af klimaforandringer, kan komme til Australien for at bo, arbejde og studere. Omkring 11.000 personer bor i Tuvalu. Foto: Shutterstock.

Australien lover visum til beboere på klimatruet stillehavsø

Aftale tillader, at indbyggere fra øgruppen hårdt truet af klimaforandringer kan komme til Australien Den australske regering har indgået en aftale med regeringen i stillehavsnationen…