Read more about the article Vietnam fejrer sejren i Dien Bien Phu over den franske kolonimagt
Tilfangetagne franske soldater føres væk af vietnamesiske tropper, efter nederlaget i Dien Bien Phu for 70 år siden. Foto: Wikimedia.

Vietnam fejrer sejren i Dien Bien Phu over den franske kolonimagt

For 70 år siden led Frankrig nederlag i Dien Bien Phu i Vietnam. Det bragte det franske imperium i Indokina til fald. Stor sejrsfest i…

Read more about the article Præsident vil betale erstatning for Portugals slaveri og slavehandel
Der er gået et halvt århundrede, siden Portugal begyndte at støtte sine afrikanske koloniers selvstændighed. Nu vil landets præsident, Marcelo Rebelo de Sousa, betale erstatning for slaveriet. (Arkivfoto). - Foto: Pedro Nunes/Reuters

Præsident vil betale erstatning for Portugals slaveri og slavehandel

Sidste år undskyldte Portugals præsident, Marcelo Rebelo de Sousa, for landets kolonitid og slaveriet. Nu går han skridtet videre og vil han betale erstatning Torsdag…

Read more about the article Australien siger nej til at skrive oprindeligt folk ind i forfatning
Trods en aktiv kampagne for at stemme ja til lørdagens forslag endte det med en afvisning. Forslaget ville have inkluderet Australiens oprindelige befolkning i landets forfatning og oprettet et særligt repræsentativt råd. (Arkivfoto). - Foto: Stringer/Reuters

Australien siger nej til at skrive oprindeligt folk ind i forfatning

Tre ud af seks australske delstater afviser forslag om at skrive det oprindelige folk ind i forfatningen Australien har ved en folkeafstemning lørdag stemt nej…

Read more about the article Splittelse før australsk afstemning om oprindelig befolkning
Conrad Malcolm Ratara tilhører selv den oprindelige befolkning. Han frygter, at uvidenhed får flertallet til at stemme nej lørdag. Ratara kunne ikke læse det valgmateriale, han fik tilsendt med posten og føler sig derfor ikke godt klædt på. - Foto: Jaimi Joy/Reuters

Splittelse før australsk afstemning om oprindelig befolkning

Trods blodig kolonihistorie har Australien kurs mod lørdag at stemme nej til forslag om at sikre anerkendelse for den oprindelige befolkning i forfatningen Australien har…

Read more about the article Sort kapitel i Danmarkshistorien er blevet lukket med en undskyldning
45 tidligere anbragte og deres ledsagere var blandt tilhørerne, da social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) mandag gav en undskyldning på vegne af den danske stat for den uværdige behandling, mange blev udsat for i sær- og åndssvageforsorgen i årene fra 1933 til 1980. - Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Sort kapitel i Danmarkshistorien er blevet lukket med en undskyldning

Tidligere anbragte i åndssvageforsorgen fik mandag en længe ventet undskyldning for ydmygende behandling og overgreb, mens de var i statens varetægt Nogle blev steriliseret, andre…

Read more about the article Holland tager opgør med fortiden som kolonimagt
Hollands kong Willem-Alexander gav i weekenden en historisk undskyldning for Hollands fortid med slaveri. Sidste år gav også Hollands premierminister, Mark Rutte, en undskyldning. (Arkivfoto). - Foto: Remko De Waal/Ritzau Scanpix

Holland tager opgør med fortiden som kolonimagt

Det er "historisk" at Holland for første gang leverer artefakter tilbage til tidligere kolonilande. Skridtet bliver taget kort efter en historisk undskyldning Det har været…

Read more about the article Fem af USA’s nulevende præsidenters forfædre havde slaver
Afrikanske slaver arbejder i marken på en farm omkring år 1862-1863. Fem nulevende amerikanske præsidenters forfædre - herunder Joe Bidens - havde slaver. Foto: Library og Congress / Public Domain.

Fem af USA’s nulevende præsidenters forfædre havde slaver

Fem af USA's seks nulevende præsidenter nedstammer fra familier, som holdt slaver. Donald Trump med de tyske og skotske aner er ikke som de andre…

Read more about the article Indfødte kræver undskyldning fra kong Charles for kolonialisme
Kong Charles har fået lidt ekstra at tænke over forud for kroningen lørdag. Oprindelige folk kræver, at han undskylder for britisk kolonialisme. Helst i forbindelse med kroningen. (Arkivfoto). - Foto: Daniel Leal/Ritzau Scanpix

Indfødte kræver undskyldning fra kong Charles for kolonialisme

Folk skal lære sandheden om britisk kolonialisme, og ugen for kroningen er et oplagt tidspunkt at gøre det på, mener medunderskriver af brev til kong…

Read more about the article Englands kirke vil betale for tidligere investeringer i slavehandel
Cape Coast Castle i Ghana. Billedet er fra 2019, da Ghana markerede 400-året for, at det første engelske slaveskib sejlede fra Afrika til Nordamerika. Transporten af slaver til Mexico og Caribien begyndte i 1525. Frem til 1866 blev der sejlet 12,5 millioner afrikanere over Atlanterhavet som slaver. Danske skibe sejlede 110.000 af dem til Amerika. (Arkivfoto). - Foto: Natalija Gormalova/Ritzau Scanpix

Englands kirke vil betale for tidligere investeringer i slavehandel

Church of England, der har kong Charles som overhoved, undskylder for investeringer i slavehandel og vil prøve at rette op på fortidens synder med penge…

Read more about the article Premierminister undskylder for Hollands rolle i slaveri
Et monument i Rotterdam, der minder om Hollands fortid som en slavenation og kolonimagt. Mandag kom der en undskyldning fra det officielle Holland for denne epoke. - Foto: Peter Dejong/Ritzau Scanpix

Premierminister undskylder for Hollands rolle i slaveri

Slaveri bør klart anerkendes som en forbrydelse mod menneskeheden, siger Mark Rutte Premierminister Mark Rutte har mandag på vegne af den hollandske stat undskyldt for…

Read more about the article Fortidens slavehandel indhenter nu Cambridge University
Cambridge University modtog masser af donationer, som kom fra slavehandel eller fra plantageejere, der brugte slaver. Foto: Depositphotos.

Fortidens slavehandel indhenter nu Cambridge University

I en anden tid investerede det ellers respekterede Cambridge University i virksomheder, der tjente penge på slavehandel. Det afslører en undersøgelse Et af verdens mest…

Read more about the article Lektor om Egede-debat: Et opgør mellem fortid og fremtid
Da Hans Egede-statuen i juni blev udsat for hærværk (på billedet), var det ikke første gang. Statuen blev også overhældt med maling i 2012, og på soklen blev der skrevet "666" med store, røde tal. Ifølge mediet KNR blev statuen for første gang overhældt med rød maling i 1973. - Foto: Hans Peter Kleemann/Reuters

Lektor om Egede-debat: Et opgør mellem fortid og fremtid

Nuuks borgere vil beholde en omtalt statue af missionæren Hans Egede. Ifølge lektor er debatten dybt relevant En statue af den dansk-norske præst og missionær…

Read more about the article Kvinder og piger i Grønland fik opsat spiraler – ofte uden samtykke
Arkivfoto: Børn i Kulusuk, Østgrønland. - Den danske stat har givet undskyldninger og godtgørelser i andre historiske sager. Det bør undersøges, om staten bør gøre det samme her, siger Louise Holck, direktør for Institut for Menneskerettigheder, i en pressemeddelelse. Foto: Shutterstock.

Kvinder og piger i Grønland fik opsat spiraler – ofte uden samtykke

Ifølge DR fik tusindvis af kvinder og piger i Grønland ned til 13 år opsat spiraler - mange uden samtykke Danmark bør undersøge sit ansvar…

Read more about the article Slaget om minderne fortsætter 40 år efter slaget om Falklandsøerne
Folk tænder lys og sætter mindegenstande op på Darwin-kirkegården på Falklandsøerne, hvor 237 argentinske soldater ligger begravet ved på 40-årsdagen for Falklandskrigen. Kirkegården er det eneste sted på Falklandsøerne, hvor det er lovligt at sætte mindegenstande op for de faldne argentinske soldater. - Foto: Tomas Cuesta/Ritzau Scanpix

Slaget om minderne fortsætter 40 år efter slaget om Falklandsøerne

40 år efter Falklandskrigens udbrud slås argentinere og falklændere stadig om, hvordan de faldne må mindes For 16 år siden lagde Luis Poncetta en plakette…

Read more about the article Selv efter mere end 300 år kan det danske sprog spores i Sydsverige
Det skånske flag har elementer af både det danske og det svenske flag. Det samme gælder sproget. - Foto: 50090 Johan Nilsson/Tt/Ritzau Scanpix

Selv efter mere end 300 år kan det danske sprog spores i Sydsverige

Især i Skåne kan ørerne opsnappe det danske sprog, når du ved, hvad du lytter efter. Det er på lånt tid, for vi udsættes mindre…

Read more about the article Grønlandske eksperimentbørn får godtgørelse af den danske stat
Arkivfoto - Nuuk, hovedstaden i Grønland. De 22 såkaldte eksperimentbørn var led i et socialt eksperiment, hvor de skulle lægge det grønlandske af sig og blive en dansktalende elite i Grønland. Foto: Shutterstock

Grønlandske eksperimentbørn får godtgørelse af den danske stat

I 2020 fik grønlandske eksperimentbørn en undskyldning, og nu får seks nulevende af dem 250.000 kroner i kompensation. Et mørkt kapitel, siger minister Et langstrakt…

Read more about the article Tusindvis protesterer mod omstridt helligdag i Australien
Demonstranter protesterer mod Australia Day i Sydney. - Foto: Steven Saphore/Ritzau Scanpix

Tusindvis protesterer mod omstridt helligdag i Australien

Mange australiere vil have navnet på helligdagen Australia Day ændret i sympati med landets oprindelige folk Tusindvis af australiere er onsdag gået på gaden i…

Read more about the article Roosevelt-statue fjernet i New York fordi den var for racistisk
Statuen af Roosevelt foran American Museum for Natural History stod færdig i 1940. Foto: George Wirt / Shutterstock.com

Roosevelt-statue fjernet i New York fordi den var for racistisk

Mange i New York har reageret på, at præsident Theodore Roosevelt på statue ledsages af indianer og sort mand Det naturhistoriske museum i byen New…

Read more about the article Fjernede grønlandske børn får afvist erstatning – vil stævne staten
Grønlands hovedstad, Nuuk. Grønlandske børn i alderen fire til ni år, blev i 1951 fjernet fra deres forældre og sendt til Danmark for at lære dansk. Formålet var at skabe en dansktalende elite, som skulle gavne Grønlands udvikling. Foto: Shutterstock.

Fjernede grønlandske børn får afvist erstatning – vil stævne staten

Seks grønlandske børn, der blev sendt til Danmark i et eksperiment i 1951, stævner staten Den danske stat har afvist at udbetale godtgørelse til seks…

Read more about the article Østaten Barbados skifter dronning Elizabeth ll ud med præsident
Premierminister Mia Mottley ankommer til indsættelsen af Sandra Mason som præsident for Barbados mandag lokal tid. - Foto: Wpa Pool/Ritzau Scanpix

Østaten Barbados skifter dronning Elizabeth ll ud med præsident

Den caribiske østat Barbados er tirsdag overgået til at være en republik og har udnævnt sin første præsident Barbados er tirsdag officielt overgået til at…

Read more about the article Grønlændere sagsøger Danmark for grumt børne-eksperiment i 1951
Grønlands hovedstad, Nuuk. I alt 22 grønlandske børn i alderen fire til ni år blev i 1951 fjernet fra deres forældre og sendt til Danmark for at lære dansk. Siden blev de placeret på et børnehjem i Nuuk med forbud mod at tale deres modersmål. Foto: Shutterstock

Grønlændere sagsøger Danmark for grumt børne-eksperiment i 1951

En gruppe grønlændere sagsøger staten for et socialt eksperiment, de blev udsat for i 1951 En gruppe grønlændere, der som børn blev fjernet fra deres…

Read more about the article Danske dna-forskere afslører efterkommere til høvding Sitting Bull
Indianerhøvdingen Sitting Bull blev dræbt i 1890 og er i dag begravet i beton på Smithsonian Museum. Hans oldebørn vil gøre krav på de jordiske rester, efter at danske forskere har bevist, at de er i slægtskab med ham. - Foto: Npg/Smithsonian/Reuters

Danske dna-forskere afslører efterkommere til høvding Sitting Bull

Efterkommere af Sitting Bull er bekræftet med ny dna-metode. Forsker ser den blive brugt i efterforskning Med en ny metode i dna-forskning har danske forskere…

Read more about the article Statue af berømt opdagelsesrejsende får lov at stå trods kritik
En statue af den berømte opdagelsesrejsende sir Henry Stanley får lov at stå i byen Denbigh i Wales. Det har et flertal af indbyggerne bestemt, selv om Stanley er blevet beskyldt for brutal opførsel i Afrika i slutningen af 1800-talle. - Foto: Atgof.co / Alamy Stock Photo/Ritzau Scanpix

Statue af berømt opdagelsesrejsende får lov at stå trods kritik

Byrådet i den walisiske by Denbigh har besluttet at lade en omstridt statue af sir Henry Stanley stå En statue af opdagelsesrejsende sir Henry Stanley…

Read more about the article Skæbnetime for statuen af Henry Morton Stanley
Journalisten Henry Morton Stanley (til venstre) finder den forsvundne missionærDavid Livingstone i 1871 i det, der i dag hedder Tanzania. Illustration: The Leisure Hour magazine fra 1873. / Shutterstock.

Skæbnetime for statuen af Henry Morton Stanley

Det er 150 år siden, at Henry Stanley sagde de berømte ord "Doctor Livingstone, I presume?". Det er måske ikke nok til at redde Stanley-statuen…

Read more about the article Biskopper undskylder for canadiske kostskoler for indfødte
Canadiere krammer foran et mindesmærke ved den tidligere kostskole Kamloops Indian Residential School. Her blev der i maj fundet 215 umærkede grave. (Arkivfoto.) - Foto: Cole Burston/Ritzau Scanpix

Biskopper undskylder for canadiske kostskoler for indfødte

Efter fund af grave og stort offentligt pres undskylder katolske biskopper for kritiserede kostskoler Biskopper i Canada undskylder for katolikkers rolle i at have drevet…

Read more about the article Virginia fjerner omstridt statue af amerikansk sydstatsgeneral
Det er statuen her, som myndighederne i Richmond fjerner onsdag. (Arkivfoto) - Foto: Daniel Sangjib Min/Ritzau Scanpix

Virginia fjerner omstridt statue af amerikansk sydstatsgeneral

Myndighederne i Richmond vil onsdag fjerne en statue af sydstatsgeneralen Robert E. Lee, der står midt i byen En statue af sydstatsgeneralen Robert E. Lee,…

Read more about the article Jamaica sender slaveregning til London
Jamaica er sig sin slavefortid meget bevidst. Denne bronzeskulptur viser en mand og en kvinde, der symbolsk prøver at vaske smerten fra slavetiden af sig i et springvand. Den blev afsløret i 2012, da Jamaica markerede sin 50-års uafhængighedsdag. - Foto: Mladen Antonov/Ritzau Scanpix

Jamaica sender slaveregning til London

Jamaica var engang en britisk koloni, hvor der var omfattende slaveri og handel med slaver. Nu kræver Jamaicas regering milliarder af pund i erstatning Der…

Read more about the article Charlottesville fjerner statue af omstridt sydstatsgeneral
Statuen af Robert E. Lee bliver fjernet fra sin plads i Market Street Park i Charlottesville. Det skete med jubel fra tilskuere. - Foto: Win Mcnamee/Ritzau Scanpix

Charlottesville fjerner statue af omstridt sydstatsgeneral

Planer om at fjerne statue af Robert E. Lee førte til demonstrationer i 2017. Lørdag er statuen taget ned En statue af sydstatsgeneralen Robert E.…

Read more about the article De amerikanske slavers befrielsesdag bliver helligdag i USA
Allerede sidste år i forbindelse med Black Lives Matter-protester forsøgte demonstranter at få Kongressen til at anerkende 19. juni som en helligdag, men forslaget blev dengang blokeret i Senatet. Billedet her er fra en demonstration i Brooklyn i New York City i juni sidste år. - Foto: John Minchillo/Ritzau Scanpix

De amerikanske slavers befrielsesdag bliver helligdag i USA

19. juni for 156 år siden blev slaver sat fri i Texas. Nu bliver det en officiel helligdag, og det er en hyldest til sort…

Read more about the article Regeringen afviser erstatning til grønlandske børn uden retssag
(Arkiv) Aaja Chemnitz Larsen fra det grønlandske parti Inuit Ataqatigii (IA) mener, at det er mest retfærdigt at give de grønlandske børn fra dengang en erstatning uden om domstolene. Foto: Martin Sylvest

Regeringen afviser erstatning til grønlandske børn uden retssag

Grønlandske eksperimentbørn får ikke erstatning uden om domstole, fremgår det af et folketingssvar Den danske regering har ikke planer om at indgå forlig med såkaldte…

Read more about the article Rapport: Frankrig bærer stort ansvar for folkedrabet i Rwanda
Kashusha-flygtningelejren i Rawnda i 1994. Efter dødelige attentater mod både Rwandas og Burundis præsidenter i 1994, blussede den ulmende borgerkrig i Rwande op igen. Borgerkrigen kostede alene i 1994 800.000 tutsier og moderate hutuer livet.Senere samme år gik franske tropper ind i konflikten. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Rapport: Frankrig bærer stort ansvar for folkedrabet i Rwanda

Forholdet mellem Rwanda og Frankrig kan forbedres, efter at kommission giver Frankrig ansvar for folkedrab Frankrig bærer et "overvældende" ansvar for folkedrabet i Rwanda i…

Read more about the article Regeringen giver grønlandske børn en undskyldning
Statsministeren Mette Frederiksen, 17. november 2020. (Arkiv: Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Regeringen giver grønlandske børn en undskyldning

Grønlandske børn var led i et socialt eksperiment. Nu har de fået en officiel undskyldning fra regeringen. - Det er rigtig, rigtig stort, siger en…

Read more about the article Kunstnergruppe smider uvurderlig dansk statue i havnen
En kunstnergruppe har smidt en buste af Frederik V i havnen. Busten er blevet ødelagt. - Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Kunstnergruppe smider uvurderlig dansk statue i havnen

En unik statue af Frederik V er ødelagt af en kunstnergruppe. Museumsinspektør kalder det "kunstfjendtligt" En gruppe, der kalder sig Anonyme Billedkunstnere, har fjernet en…

Read more about the article Paris hædrer sort kvinde for oprør mod slaveri
Paris-borgmesteren Anne Hidalgo indviede lørdag en park i Paris, som er viet til mindet om en sort kvinde, der kæmpede mod slaveriet på den caribiske ø Guadeloupe i begyndelsen af det 19. århundrede. - Foto: Bertrand Guay/Ritzau Scanpix

Paris hædrer sort kvinde for oprør mod slaveri

Sort kvinde, der blev hængt på øen Guadeloupe i 1802, hædres med park og statue i Paris Paris får byens første statue af en sort…

Read more about the article Charles Darwin undersøges for racisme
Et af de sidste fotografier, der blev taget af Charles Darwin, som døde i 1882. Darwin, berømt for sin evolutionsteori, ventede angiveligt i næsten 20 år med at offentliggøre teorien, fordi han ikke ville støde sin troende, kristne kone. - Foto: Ho/Reuters

Charles Darwin undersøges for racisme

Den store Charles Darwin-udstilling på Naturhistorisk Museum i London skal gennemgås. Museets bestyrelse mener, at den kan være racistisk eller krænkende Indtil for nylig var…

Read more about the article Nationalmuseet siger farvel til “eskimo” i arktisk udstilling
Ordet "eskimo" skal nu fjernes fra en udstilling på Nationalmuseet om Grønland og det arktiske folk. (Arkivfoto) - Foto: Lucas Jackson/Reuters

Nationalmuseet siger farvel til “eskimo” i arktisk udstilling

Nu starter arbejdet med at fjerne ordet "eskimo" fra udstilling på Nationalmuseet, skriver Kristeligt Dagblad. Den seneste tid er en række potentielt stødende navne kommet…

Read more about the article Chicago fjerner Columbus-statuer efter voldeligt sammenstød
Her bliver statuen af Christoffer Columbus Grant Park i Chicago fjernet. Mandskaber fjernede ved hjælp af kraner statuerne, før lyset brød frem fredag morgen lokal tid. - Foto: Kamil Krzaczynski/Reuters

Chicago fjerner Columbus-statuer efter voldeligt sammenstød

Chicago har fjernet to statuer af Christoffer Columbus efter ulmende utilfredshed over fremstillingen af ham Den amerikanske storby Chicago har midlertidigt fjernet to statuer af…

Read more about the article Trankebar – den danske koloni i Indien
Det gamle fort Dansborg, der blev bygget under kolonitiden, står endnu. - Foto: Poul Petersen/Free

Trankebar – den danske koloni i Indien

Det er 400 år siden, at Danmark oprettede handelskolonien Trankebar i Indien. Der er planlagt flere arrangementer ved jubilæet, men coronavirus spænder ben Nu om…

Read more about the article Danske skolebøger var fyldt med racisme
Skoleelever i 1966 (arkiv) Foto: Ebbe Andersen Ritzau / Scanpix

Danske skolebøger var fyldt med racisme

Mange, der nu er i 70’erne eller ældre, kan som elever i folkeskolen have haft bøger med racistiske og stereotype beskrivelser af blandt andre afrikanere…

Read more about the article Grønlandsk folketingsmedlem vil fjerne Hans Egede-statue
Statuen af Hans Egede i Nuuk er blevet overhældt med maling af ukendte gerningsmænd. (Arkivfoto) - Foto: Hans Peter Kleemann/Reuters

Grønlandsk folketingsmedlem vil fjerne Hans Egede-statue

Statue af dansk-norsk missionær er blevet vandaliseret. Aki-Matilda Høegh-Dam vil sende den på museum Statuen af den dansk-norske missionær Hans Egede i Nuuk i Grønland…