Read more about the article Krigen i Gaza og arbejdsmoral tog opmærksomheden 1. maj
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) blev mødt af buhråb, da han onsdag holdt 1. maj-tale i Fælledparken i København. - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Krigen i Gaza og arbejdsmoral tog opmærksomheden 1. maj

Socialdemokraterne var tilbage på 1. maj-talerstolene. Minister blev mødt af buhråb i Fælledparken, mens Mette F. i Haderslev rettede en misforståelse Justitsminister Peter Hummelgaard (S)…

Read more about the article Socialdemokratiet bryder med hundredeårig tradition før tronskifte
Store demonstrationer på Amalienborg Slotsplads under Påskekrisen i 1920, hvor kongen afsatte landets demokratisk valgte regering. Socialdemokratiet har historisk set lagt vægt på at holde en vis distance til kongehuset. Derfor har der heller ikke været tradition for at socialdemokratiske politikere modtage ordener fra kongehuset. Den tradition vil statsminister Mette Frederiksen, i forbindelse med tronskiftet, nu bryde med. Foto: US Library of Congress.

Socialdemokratiet bryder med hundredeårig tradition før tronskifte

I over 100 år har S haft et anstrengt forhold til kongelige ordener. Men nu får den enkelte frit valg, hvis det tilbydes. Mette F.…

Read more about the article Sort kapitel i Danmarkshistorien er blevet lukket med en undskyldning
45 tidligere anbragte og deres ledsagere var blandt tilhørerne, da social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) mandag gav en undskyldning på vegne af den danske stat for den uværdige behandling, mange blev udsat for i sær- og åndssvageforsorgen i årene fra 1933 til 1980. - Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Sort kapitel i Danmarkshistorien er blevet lukket med en undskyldning

Tidligere anbragte i åndssvageforsorgen fik mandag en længe ventet undskyldning for ydmygende behandling og overgreb, mens de var i statens varetægt Nogle blev steriliseret, andre…

Read more about the article Nu undskyldes der til ofre for et mørkt kapitel i danmarkshistorien
Det var uhyrlige ting, der fandt sted mellem 1933 og 1980 mod anbragte børn og voksne i særforsorgen – det tidligere åndssvageforsorgen. Nu er Danmark klar til at give en officiel undskyldning for behandlingen. (Arkivfoto 1959) Patienter på "institution for åndssvage". Foto: Mogens Amsnæs/Ritzau Scanpix

Nu undskyldes der til ofre for et mørkt kapitel i danmarkshistorien

Anbragte børn og voksne var fra 1933 til 1980 udsat for vold og overgreb. Nu siges der undskyld. Ifølge tidligere statsminister et opgør med skyld…

Read more about the article Kvinder og piger i Grønland fik opsat spiraler – ofte uden samtykke
Arkivfoto: Børn i Kulusuk, Østgrønland. - Den danske stat har givet undskyldninger og godtgørelser i andre historiske sager. Det bør undersøges, om staten bør gøre det samme her, siger Louise Holck, direktør for Institut for Menneskerettigheder, i en pressemeddelelse. Foto: Shutterstock.

Kvinder og piger i Grønland fik opsat spiraler – ofte uden samtykke

Ifølge DR fik tusindvis af kvinder og piger i Grønland ned til 13 år opsat spiraler - mange uden samtykke Danmark bør undersøge sit ansvar…

Read more about the article Ukraine stjal overskrifterne på arbejdernes internationale kampdag
Statsminister og formand for Socialdemokratiet, Mette Frederiksen, åbnede sin talerække på 1. maj i Ballerup hos partiets partiforening. - Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Ukraine stjal overskrifterne på arbejdernes internationale kampdag

Krigen i Ukraine og konsekvenserne heraf var i fokus, da lederne fra Enhedslisten, SF og Socialdemokratiet gik på talerstolen 1. maj på arbejdernes kampdag -…

Read more about the article Selv efter mere end 300 år kan det danske sprog spores i Sydsverige
Det skånske flag har elementer af både det danske og det svenske flag. Det samme gælder sproget. - Foto: 50090 Johan Nilsson/Tt/Ritzau Scanpix

Selv efter mere end 300 år kan det danske sprog spores i Sydsverige

Især i Skåne kan ørerne opsnappe det danske sprog, når du ved, hvad du lytter efter. Det er på lånt tid, for vi udsættes mindre…

Read more about the article Mærsk-ejet selskab solgte våben til lande i borgerkrig
Under besættelsen sprængte modstandsfolk Riffelsyndikatet, fordi virksomheden leverede militært udstyr til den tyske værnemagt. Det Mærsk-ejede selskab leverede efter krigen våben til flere regimer og diktaturer indtil 1960'erne. Det afslører Berlingske og Frihedsbrevet. Foto: Ukendt / Frihedsmuseet.

Mærsk-ejet selskab solgte våben til lande i borgerkrig

Hidtil ubeskrevne dokumenter viser, at Riffelsyndikatet solgte våben til uroplagede lande i efterkrigstiden En fabrik, der var ejet af Mærsk, har efter Anden Verdenskrig solgt…

Read more about the article 28 Godhavnsdrenge får hver 300.000 i godtgørelse fra staten
Statsminister Mette Frederiksen (S) gav i sommeren 2019 en undskyldning til Godhavnsdrengene, der blev udsat for misrøgt på børnehjemmet. (Arkivfoto) - Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

28 Godhavnsdrenge får hver 300.000 i godtgørelse fra staten

Endnu en gang er tidligere beboere fra børnehjemmet Godhavn blev tildelt en godtgørelse på 300.000 kroner 28 tidligere Godhavnsdrenge har indgået forlig med staten og…

Read more about the article Trankebar – den danske koloni i Indien
Det gamle fort Dansborg, der blev bygget under kolonitiden, står endnu. - Foto: Poul Petersen/Free

Trankebar – den danske koloni i Indien

Det er 400 år siden, at Danmark oprettede handelskolonien Trankebar i Indien. Der er planlagt flere arrangementer ved jubilæet, men coronavirus spænder ben Nu om…

Read more about the article Sønderjyder indgik i overgreb mod belgiere i Første Verdenskrig
Omkring 6000 civile belgiere blev dræbt i voldsomme tyske overgreb i begyndelsen af Første Verdenskrig. Her er en henrettelse af civile i byen Blégny illustreret af den belgiske maler Évariste Carpentier. - Foto: Free

Sønderjyder indgik i overgreb mod belgiere i Første Verdenskrig

Under Første Verdenskrig blev tusinder af civile i Belgien dræbt eller lemlæstet, og sønderjyske soldater tog del i overgrebene I 1914 skyllede Første Verdenskrig ind…

Read more about the article Danske skolebøger var fyldt med racisme
Skoleelever i 1966 (arkiv) Foto: Ebbe Andersen Ritzau / Scanpix

Danske skolebøger var fyldt med racisme

Mange, der nu er i 70’erne eller ældre, kan som elever i folkeskolen have haft bøger med racistiske og stereotype beskrivelser af blandt andre afrikanere…

Read more about the article Et halvt århundrede med studiestøtte i Danmark
"At leve af SU er som at malke en tyr." De studerende har ikke til alle tider været tilfredse med uddannelsesstøttens niveau. Her aktionerer studerende fra Landbohøjskolen i 1979 på Frue Plads i København for at få hævet SU'en. - Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Et halvt århundrede med studiestøtte i Danmark

Statens Uddannelsesstøtte runder 50 år. SU'en har sikret uddannelse til mange unge fra ikke-boglige miljøer Torsdag er det 50 år siden, at fremsynede danske politikere…

Read more about the article FAKTA: 1. maj har været fyldt med maling og buhråb
Tumult under Mette Frederiksens (S) tale på arbejdernes internationale kampdag i Fælledparken i København. (Arkivfoto). - Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

FAKTA: 1. maj har været fyldt med maling og buhråb

En mand trak bukserne ned foran statsminister Helle Thorning-Schmidt, og Mogens Glistrup fik maling i hovedet. Arbejdernes internationale kampdag blev første gang afholdt i Danmark…

Read more about the article Påskekrisen 1920 – da Christian X bragte Danmark tæt på oprør
Christian X på skydebanen: Kongen havde ry for at være en dygtig skytte. Men under Påskekrisen i 1920 ramte han helt uden for skiven. Det danske kongehus har ikke siden denne alvorlige lærestreg søgt at blande sig i politik. - Foto: Scanpix/Ritzau Scanpix

Påskekrisen 1920 – da Christian X bragte Danmark tæt på oprør

Kongens "statskup" i 1920 førte til den mest dramatiske krise nogensinde i dansk parlamentarisme. Siden har danske monarker holdt sig fra politisk indblanding "Kongen begaar…

Read more about the article FAKTA: Derfor markeres kvindernes kampdag
Kvindernes Internationale Kampdag. 8.marts. Demo foran Chr.borg. Grevinde Danner, alias skuespiller Terese Damsholt taler i megafon. Foto: Teit Hornbak/Ritzau Scanpix

FAKTA: Derfor markeres kvindernes kampdag

Kvindernes internationale kampdag markeres hvert år 8. marts Her kan du blive klogere på hvorfor: Tanken om en international kampdag for kvinder blev født i…

Read more about the article ‘Gør din pligt’: Ingen stak af, da 26.000 sønderjyder blev tvunget i krig
Dansksindede sønderjyder var tvunget til at deltage i Første Verdenskrig for Tyskland. Fotoet her viser britiske soldater under en øvelse bag frontlinjen i 1916. - Foto: (Foto: Imperial War Museum)/

‘Gør din pligt’: Ingen stak af, da 26.000 sønderjyder blev tvunget i krig

Soldaterne arbejdede efter devisen 'Gør din pligt, og kræv din ret'. Men de vidste næppe, hvad de gik ind til Da krigen hærgede i årene…

Read more about the article FAKTA: 600 genforeningssten fredes i hele landet
Over 600 genforeningssten blev efter 1920 rejst over hele landet i anledning af, at Sønderjylland var blevet en del af Danmark. Her ses genforeningsstenen i Sønderhav ved Kruså. - Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

FAKTA: 600 genforeningssten fredes i hele landet

Efter Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920 blev der rejst genforeningssten, som nu bliver fredet I 1920 og årene efter Genforeningen med Sønderjylland blev der…

Read more about the article FAKTA: Derfor er 1920 et afgørende år i danmarkshistorien
De danske dragoner ridder over den gamle grænse ved Vedsted, efter at en folkeafsteming i Nordslesvig 10. februar 1920 havde givet 75 procent af stemmerne til, at området skulle blive dansk. - Foto: Thorvald Larsen/Ritzau Scanpix

FAKTA: Derfor er 1920 et afgørende år i danmarkshistorien

Det er 100 år siden, Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Her er de vigtigste datoer i genforeningsåret Det var to folkeafstemninger i februar og marts…

Read more about the article FAKTA: Folkeafstemning gjorde Sønderjylland dansk igen
Genforeningen 1920. Kong Christian X krydser den gamle Kongeågrænse ved Frederikshøj og markerer derved, at Sønderjylland atter er dansk. - Foto: Ukendt/Ritzau Scanpix

FAKTA: Folkeafstemning gjorde Sønderjylland dansk igen

To folkeafstemninger i februar og marts for 100 år siden gav Danmark og Tyskland nye grænser Det var to folkeafstemninger i 1920 i kølvandet på…

Read more about the article FAKTA: Forstå geografien i grænselandet
Dannevirke i Schleswig. Den gamle danske skanse mod syd bygget fra år 650 til ca. år 1200, ialt 30 km volde i området ved Slien i Schleswig. Ved krigsudbruddet i 1864 lå der 27 skanser ved Danevirke, men natten til d. 6. februar trak den danske hær sig tilbage til Dybbøl, og siden da har Danevirke ikke haft militær betydning. Nu er der Danevirke Museum ved byen Dannewerk, hvor der er bevaret nogle af de oprindelige volde ved den gamle Ochsenweg, i Danmark Hærvejen. Foto: Henning Bagger/BAG/Ritzau Scanpix

FAKTA: Forstå geografien i grænselandet

Genforeningsåret bringer nyt liv til begreber som Sønderjylland, Slesvig, Nordslesvig og Sydslesvig Det er 100 år siden, at Sønderjylland efter en folkeafstemning blev genforenet med…

Read more about the article Dansk-tysk grænsedragning har fungeret men blev aldrig en opskrift på fred
I 2020 er det 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Uden Genforeningen ville byer som Haderslev, Aabenraa, Tønder og Sønderborg i dag have været tyske. På billedet set Dybbøll Mølle. (Arkivfoto). - Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix

Dansk-tysk grænsedragning har fungeret men blev aldrig en opskrift på fred

Den første af afstemningerne om grænsedragning mellem Danmark og Tyskland, der mandag har 100-årsfødselsdag, har vist sig historisk holdbar. Men modellen er sjældent brugt Gaderne…

Read more about the article Da Danmark blev helt igen
Kong Christian X red 10. juli over den nye grænse i Sønderjylland på en hvid albinohest. - Foto: Scanpix Danmark/Ritzau Scanpix

Da Danmark blev helt igen

Nederlaget i 1864 til Prøjsen og Østrig betyder, at Danmark må afstå de tre hertugdømmer Slesvig, Holsten og Lauenborg. Dermed kommer den dansk-tyske grænse til…

Read more about the article FAKTA: Derfor fejrer vi Genforeningen
Genforeningen 1920. Kong Christian X krydser den gamle Kongeågrænse ved Frederikshøj og markerer derved, at Sønderjylland atter er dansk. - Foto: Ukendt/Ritzau Scanpix

FAKTA: Derfor fejrer vi Genforeningen

Det er 100 år siden, at Danmark fik Sønderjylland tilbage. Det markeres over hele landet I 2020 er det 100 år siden, at Sønderjylland blev…

Read more about the article Racismen i det tyvende århundrede
Sorte og hvide nyder en fredelig søndag eftermiddag på tankstationen i Gordonton, North Carolina, USA i 1939. Foto: N.A / Public Domain

Racismen i det tyvende århundrede

Mens det 19. århundrede blev det århundrede, hvor de vestlige lande og deres kolonier afskaffede slaveriet, blev det 20. århundrede det århundrede, hvor samme "civiliserede"…

Read more about the article Børnehjemsbarn: Jeg blev en fremmed i Grønland
Helene Thiesen har levet det meste af sit voksne liv i Danmark. - Jeg har fået et godt liv, men jeg har grædt meget. Måske fordi jeg blev en fremmed i Grønland. Her er hun fotograferet ved Feddet tæt ved Faxe, hvor hun i 1951 blev modtaget af Red Barnet efter ankomsten til Danmark. (Arkivfoto) - Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Børnehjemsbarn: Jeg blev en fremmed i Grønland

Helene Thiesen og 21 andre grønlændere kan være de næste, som får en undskyldning af statsministeren. De var særligt udvalgte, men endte med at miste…

Read more about the article Læs statsministerens undskyldning til tidligere anbragte
- Undskyld for den uret, der er begået mod jer og jeres kære, lød det fra statsminister Mette Frederiksen, der ledsagede udskyldningen med et kram til formanden for Godhavnsdrengene, Poul-Erik Rasmussen. - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Læs statsministerens undskyldning til tidligere anbragte

Tidligere anbragte har været udsat for overgreb og svigt på statens børnehjem. Tirsdag fik de en undskyldning Kære alle sammen. Jeg har givet jer et…

Read more about the article FAKTA: Krigen i 1864
Danske soldater holder hvil efter marchen fra Dannevirke. Foto: C.f. Wilhelm Schrøder/Ritzau Scanpix

FAKTA: Krigen i 1864

  Indtil 2. Slesvigske Krig bestod det danske monarki af Kongeriget Danmark samt hertugdømmerne Slesvig, Lauenborg og Holsten. De tre hertugdømmer udgjorde omkring en tredjedel…

Read more about the article Versailles: Freden der endte med en ny krig
Underskrivelse af VERSAILLESTRAKTATEN I 1919. NORDFOTO - -1995- -

Versailles: Freden der endte med en ny krig

For 100 år siden dikterede sejrherrerne fra Første Verdenskrig indholdet af Versaillestraktaten, der skulle sikre fred, men ledte til en ny verdenskrig Der findes få…

Read more about the article Traktaten sendte Nordslesvig mod Danmark
Versailles-freden i 1919 bestemte, at der skulle afholdes en folkeafstemning i Slesvig i to omgange, en i Nordslesvig og en i Mellemslesvig. En international kommission bestående af medlemmer fra Frankrig, England, Norge og Sverige overtog administrationen, og franske tropper besatte området. .Fra venstre ses dden svenske landshøvding von Sydow, den franske minister PAul Claudel, formanden englænderen minister Charles Marling, generalsekretær Brudenell Bruce og den norske telegrafdirektør Th. Heftye. På bordet ligger Versaillestraktaten og på væggen kortet og Slesvig. Foto: Thorvald Larsen/Ritzau Scanpix

Traktaten sendte Nordslesvig mod Danmark

Første Verdenskrig brød ud i 1914 og varede, indtil der i november 1918 blev indgået en våbenhvile. Året efter - den 28. juni 1919 -…

Read more about the article Pornoen blev frigivet først i Danmark
1977: Porno butik på Strøget I københavn. Foto: Tage Nielsen/Ritzau Scanpix

Pornoen blev frigivet først i Danmark

Danmark var foregangsland og frigav som det første land i verden billedpornografien 30. maj 1969. Lovforslaget kom fra den daværende justitsminister Knud Thestrup (K). Formålet…

Read more about the article Uopdragne børn blev sendt på åndssvage­anstalter i hundredvis
Ånsvageanstalt og mentalanstalten "De Kellerske Anstalter" i Brejning mellem Vejle og Fredericia. Foto: Walther Månsson/Ritzau Scanpix

Uopdragne børn blev sendt på åndssvage­anstalter i hundredvis

I mellemkrigstiden blev hundredvis af normalt begavede børn i alderen 5-18 år sendt på åndssvageanstalt, hvorfra man ikke sådan lige kom ud igen En seksårig…

Read more about the article FAKTA: Derfor er 1. maj arbejdernes dag
Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har skudt 1. maj i gang onsdag morgen i Aalborg, hvor hun blandt andet har talt om førtidspension. (Arkivfoto) - Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

FAKTA: Derfor er 1. maj arbejdernes dag

I Danmark blev 1. maj fejret første gang allerede i 1890 efter australsk forbillede. Søndag fejres den igen. Onsdag bliver der i Danmark og rundt…

Read more about the article Forsker: Udvisket arbejderklasse gør alle partier til arbejderpartier
Arbejderklassen har ændret sig voldsomt og derfor er der ikke længere et parti - eller en føj - der kan tage patent på lønmodtagerne. Her billeder fra 1956, hvor Danmark blev ramt af en af en månedlang storkonflikt. - Foto: Hakon Nielsen/Ritzau Scanpix

Forsker: Udvisket arbejderklasse gør alle partier til arbejderpartier

Det arbejdende folk er nu så forskelligt, at ingen kan fange dem alle, siger forsker før Lønmodtagertopmøde Mandag skal statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og…

Read more about the article OVERBLIK: Almene boliger er vigtig danmarkshistorie
De almene boligbyggerier, som her Lægeforeningens bebyggelse Brumleby på Østerbro, var beregnet til mindrebemidlede arbejderfamilier med mange børn. (Arkivfoto) - Foto: Steen Jacobsen/Ritzau Scanpix

OVERBLIK: Almene boliger er vigtig danmarkshistorie

Her er et overblik over, hvordan og hvornår den almennyttige tanke opstod i Danmark. I 1853 opførte Lægeforeningen mod Coleras Udbredelse en bebyggelse i København,…

Read more about the article Kvinders kampdag begyndte i København
Avisforside. søndag 6. juni 1915. Kvindernes internationale kampdag. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Kvinders kampdag begyndte i København

Idéen om en international kampdag for kvinder blev fremsat af den tyske kvindesagsforkæmper Clara Zetkin på en stor socialistisk kvindekongres i København i 1910. I…

Read more about the article Udredning skal granske sag om tvangsflyttede grønlandske børn
Historisk udredning skal bidrage til at få fakta frem i lyset i sagen om de 22 grønlandske børn, der i 1951 blev tvangsflyttet til Danmark. - Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpi

Udredning skal granske sag om tvangsflyttede grønlandske børn

Der er ingen undskyldning på vej. I stedet skal en historisk udredning se på sag om 22 tvangsforflyttede børn Det er en ulykkelig del af…

Read more about the article Sønderjyske kirkeklokker ringer for Første Verdenskrig
1920. Sønderjysk Fonds Uddelingssted Fonden blev oprettet efter 1. Verdenskrigs afslutning med det formål at yde humanitær og økonomisk hjælp til sønderjyder, som var mærket af virkningerne efter krigen. Foto: Thorvald Larsen/Ritzau Scanpix

Sønderjyske kirkeklokker ringer for Første Verdenskrig

Søndag er det 100 år siden afslutningen på Første Verdenskrig. Sønderjyske kirker vil samstemmigt minde tiden Tæt på klokken halv seks om morgenen den 11.…

Read more about the article Alle sønderjyder har blod i Den Store Krig
Godt 6000 sønderjyske soldater omkom under Første Verdenskrig, hvor de stridende parter blandt andet introducerede giftgas som et våben i de mange skyttegravskrige. (arkivfoto) - Foto: National Library Of Medicine/Sci/Ritzau Scanpix

Alle sønderjyder har blod i Den Store Krig

Omkring 6000 sønderjyske mænd døde i Første Verdenskrig, hvor de var tvunget til at kæmpe på tysk side. Søndag er det 100 år siden, at…

Read more about the article Vragene af to danske slaveskibe fundet i Caribien
Et anker på kanonvraget undersøges af en amerikansk arkæolog. Danske og amerikanske arkæologer har med stor sandsynlighed fundet vragene af to danske slaveskibe fra 1710. Det skriver Ritzau, torsdag den 18. oktober 2018.. (Foto: Jason Raupp/ East Carolina University/Ritzau Scanpix) - Foto: Jason Raupp/ East Carolina Unive/Ritzau Scanpix

Vragene af to danske slaveskibe fundet i Caribien

Danske og amerikanske arkæologer har med stor sandsynlighed fundet vragene af to danske slaveskibe fra 1710 I 1710 forsvandt to danske slaveskibe under en desperat…