Read more about the article Russisk krigsmonument udsat for hærværk på bornholmsk kirkegård
Der er udøvet hærværk på et russisk krigsmonument på Allinge Kirkegård på Bornholm, der er blevet sprayet med rød maling. - Foto: Bornholms Politi/Free

Russisk krigsmonument udsat for hærværk på bornholmsk kirkegård

For tredje år i træk er der udøvet hærværk mod et russisk monument. Nu er det overmalet med rød spraymaling Et russisk krigsmonument på Allinge…

Read more about the article Sabotagevagts gravsten fjernet fra mindested for modstandsfolk
Gravstenen for Karl Edvard Nielsen er tirsdag morgen blevet fjernet fra Det Store Gravfelt i Mindelunden i Hellerup. - Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sabotagevagts gravsten fjernet fra mindested for modstandsfolk

Sabotagevagten Karl Edvard Nielsen har ligget begravet med modstandsfolk, men nu er hans gravsten fjernet Gravstenen for Karl Edvard Nielsen er tirsdag morgen blevet fjernet…

Read more about the article Sabotagevagts gravsten fjernes fra heltegrav i Mindelunden 9. april
Mindelunden blev af den tyske besættelsesmagt brugt som henrettelses- og begravelsesplads for danske modstandsfolk fra 1943 til 1945. - Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sabotagevagts gravsten fjernes fra heltegrav i Mindelunden 9. april

Karl Edvard Nielsen har i mange år været begravet i Mindelunden for modstandsfolk under Besættelsen. Kirkeministeren har nu besluttet at fjerne gravstenen I jorden ved…

Read more about the article Mindelund for faldne danskere i tysk tjeneste vækker igen harme
Frikorps Danmark på orlov i København. Foreningen bag Mindelunden mener, at den stadig har sin berettigelse. Foto: Frihedsmuseets fotoarkiv.

Mindelund for faldne danskere i tysk tjeneste vækker igen harme

En mindelund ved Kongensbro skaber igen debat. Flere mener, den bør fjernes Gert Malling er ude at gå med sin kone ved Gudenåen ved Kongensbro,…

Read more about the article Den sidste modstandsmand i Churchill-klubben er død – 94 år
8 medlemmer af Churchill-klubben (Helge Milo, nr. 3 fra venstre) i Ålborg fotograferet efter befrielsen. Churchill-klubben bestod hovedsagelig af elever fra Ålborg Katedralskole. Foto: Ukendt / Frihedsmuseet.

Den sidste modstandsmand i Churchill-klubben er død – 94 år

Den organiserede sabotagegruppe bestod primært af unge teenagedrenge. Det sidste medlem - Helge Milo - er død Helge Milo, der var det sidste medlem af…

Read more about the article Mærsk-ejet selskab solgte våben til lande i borgerkrig
Under besættelsen sprængte modstandsfolk Riffelsyndikatet, fordi virksomheden leverede militært udstyr til den tyske værnemagt. Det Mærsk-ejede selskab leverede efter krigen våben til flere regimer og diktaturer indtil 1960'erne. Det afslører Berlingske og Frihedsbrevet. Foto: Ukendt / Frihedsmuseet.

Mærsk-ejet selskab solgte våben til lande i borgerkrig

Hidtil ubeskrevne dokumenter viser, at Riffelsyndikatet solgte våben til uroplagede lande i efterkrigstiden En fabrik, der var ejet af Mærsk, har efter Anden Verdenskrig solgt…

Read more about the article SF vil have undskyldning til efterkommere af kommunister
De danske kommunister fejrer 1. maj i Horserødlejren i 1943, hvor forholdene var relativt gode. Men sernere i 1943, da samarbejdspolitikken mellem Danmark og Tyskland brød sammen, blev 150 sendt til Stutthof af tyskerne. 22 af dem endte med at dø. Foto: Frihedsmuseets fotoarkiv.

SF vil have undskyldning til efterkommere af kommunister

SF mener, at statsministeren skal give en officiel undskyldning, 80 år efter at kommunister blev interneret Statsminister Mette Frederiksen (S) bør sige undskyld for, at…

Read more about the article Statsministeren: Mange bornholmere følte sig glemt i 1945
Russiske soldater der netop er ankommet til Rønne på Bornholm i 1945. De russiske tropper blev på øen i næsten 11 måneder. Foto: Frihedsmuseet / ukendt.

Statsministeren: Mange bornholmere følte sig glemt i 1945

Mens det øvrige Danmark fejrede befrielsen i maj 1945, måtte bornholmerne vente næsten et år på friheden Det var en særlig situation for bornholmerne, at…

Read more about the article Nazijæger rykker Danmark for sag mod krigsforbrydere
(Arkiv) Den tyske SS-Obersturmbannführer Albert Krügel uddeler medaljer til "de tapre danskere" i SS' tjeneste for deres indsats på Østfronten i 1944. Foto: Bundesarchiv/Nf-Nf/Ritzau Scanpix / "Østfronten - danskere i krig", s. 127

Nazijæger rykker Danmark for sag mod krigsforbrydere

Danske myndigheder må snart melde ud om nulevende danskeres potentielle rolle i holocaust-forbrydelser, mener jødisk organisation Det var ikke kun i de danske tv-stuer, der…

Read more about the article Museum: Holocaust-markering skal bidrage til at undgå antisemitisme
Svenske Røde Kors-busser ankommer i 1945 til Padborg med danske jøder fra koncentrationslejren Theresienstadt. Foto:Cajus Petersen / Frihedsmuseet

Museum: Holocaust-markering skal bidrage til at undgå antisemitisme

Markeringen af mindedagen for Holocaust og Auschwitz-lejrens befrielse må i år afholdes online Det er onsdag 76 år siden, at den sovjetiske hær befriede udryddelseslejren…

Read more about the article En blodig affære markerede Danmarks frihed
Frihedskæmpere i stilling på Strandboulevarden i København d. 5. maj 1945 (Foto: Frihedsmuseets fotoarkiv)

En blodig affære markerede Danmarks frihed

5. maj 1945 var ikke kun en stor folkefest i Danmark. Det var også den blodigste dag under besættelsen 5. maj 1945 vil for altid…

Read more about the article FAKTA: Bomber regnede over Bornholm for 75 år siden
Tirsdag den 8. maj nægtede de tyske styrker på øen at kapitulere over for russerne, som derefter rettede et voldsomt luftangreb mod Rønne og Nexø. - Foto: Ukendt/Ritzau Scanpix

FAKTA: Bomber regnede over Bornholm for 75 år siden

Bornholmerne nåede knap nok at fejre Befrielsen, før klippeøen blev besat af Sovjetunionen i 11 måneder Torsdag er det 75 år siden, at Bornholm blev…

Read more about the article Efter euforien: Dødsstraf og kampe i tiden efter Danmarks befrielse
Frihedskæmpere i dækning bag biler på Kongens Nytorv i København under skudkamp med HIPO-folk d. 5. maj 1945. I baggrunden ses Det kongelige Teater (Foto: Frihedsmuseet)

Efter euforien: Dødsstraf og kampe i tiden efter Danmarks befrielse

Fortællingen om Danmarks befrielse handler typisk om frihed og glæde. Men kender du også historien om de blodige og mindre lyse sider af krigens afslutning?…

Read more about the article FAKTA: Sådan blev Danmark befriet i 1945
Tyskernes kapitulation i Danmark 5. maj 1945 medførte jubel og brændende mørklægningsgardiner. Her ses glade danskere på Rådhuspladsen i København. - Foto: Sven Gjørling/Ritzau Scanpix

FAKTA: Sådan blev Danmark befriet i 1945

Danmark markerer 75-året for befrielsen fra den tyske besættelsesmagt efter Anden Verdenskrig Det er 75 år siden, at Danmark blev befriet fra den tyske besættelsesmagt…

Read more about the article FAKTA: Lige efter befrielsen fulgte retsopgøret i Danmark
Efter befrielsen kørte arresterede medborgere, der var mistænkt for landsforrædderi under Anden Verdenskrig, gennem harmfulde masser og videre til retsopgøret. (Arkivfoto) - Foto: Ukendt/Ritzau Scanpix

FAKTA: Lige efter befrielsen fulgte retsopgøret i Danmark

Retsopgøret med de danskere, der havde støttet den tyske besættelsesmagt, startede allerede 5. maj 1945 Meldingen om, at det nazistiske Tyskland overgav sig kom om…

Read more about the article Blodigt befrielsesdøgn er nu 75 år borte
Efter kapitulationen drog de tyske soldater hjem til Tyskland. Forinden udspandt det blodigste døgn under Besættelsen sig, da tyske tropper flere steder kom i ildkamp med danske modstandsfolk på selve befrielsesdagen. (Arkivfoto) - Foto: Bent Henriksen / Nationaltidende/Ritzau Scanpix

Blodigt befrielsesdøgn er nu 75 år borte

Tyskernes kapitulation i Danmark 5. maj 1945 medførte jubel og brændende mørklægningsgardiner. Men det blev også startskuddet til Besættelsens blodigste døgn Tirsdag er det 75…

Read more about the article Cirka 6600 danskere døde under krigen
Det var budskabet om Nazitysklands kapitulation fra den britiske feltmarskal Bernard Law Montgomery, der fik de danske byer til at eksplodere i jubel den 4. maj om aftenen. Her ses "Monty" på besøg i København den 12. maj 1945. - Foto: A E Andersen/Ritzau Scanpix

Cirka 6600 danskere døde under krigen

På dansk grund var det første døgns tid efter Befrielsen det blodigste. 90 modstandsfolk døde fra 4.-6. maj. Gennem hele krigen døde cirka 6640 danskere. Tabstallene…

Read more about the article FAKTA: De britiske fly i angrebet på Shellhuset
Mosquito-bombere fra Royal Air Force på vej ind over København den 21. marts 1945. Målet var Shellhuset, hovedkvarter for det tyske hemmelige politi, Gestapo. - Foto: Ukendt/Ritzau Scanpix

FAKTA: De britiske fly i angrebet på Shellhuset

Mindst 200 mennesker omkom under angrebet på Shellhuset for 75 år siden. Briterne mistede seks fly og ni mand. Den 21. marts 1945 gennemførte britiske…

Read more about the article Den sorteste dag under Besættelsen
Bombardement af Shellhuset under 2. verdenskrig 21/3 1945. - Foto: Ukendt/Ritzau Scanpix

Den sorteste dag under Besættelsen

Bombardementet af Shellhuset for 75 år siden var en militær succes. Men over 100 omkom ved Den Franske Skole Om morgenen den 21. marts 1945…

Read more about the article Danmark og D-dagen
DE ALLIEREDES INVASION I NORMANDIET. D-DAG, DEN 6. JUNI 1944. Foto: Ritzau Scanpix

Danmark og D-dagen

Danmark er efter Anden Verdenskrig blevet anerkendt som en del af de allierede. Det skete i 2014. Danmark deltog ikke i krigen med soldater. Danmark…

Read more about the article FAKTA: Frits Clausen – Den danske fører
Frits Clausen var leder af DNSAP op til og under Anden Verdenskrig. - Foto: Ukendt/Ritzau Scanpix

FAKTA: Frits Clausen – Den danske fører

DNSAP blev stiftet 16. november 1930 med Hitlers nationalsocialistiske parti som forbillede. Stifter var Cay Lembcke (1885-1965), som blev den første danske fører. I 1933…

Read more about the article FAKTA: Redningen af de danske jøder
1943. Danske jøder der er ankommet til Sverige bespises med smørrebrød og mælk på Borgerskolen i Malmø. Foto: Svensk Pressfoto/Ritzau Scanpix

FAKTA: Redningen af de danske jøder

7056 danske jøder blev i oktober 1943 sejlet over Øresund til sikkerheden i neutrale Sverige. Kun omkring 7 procent af de danske jøder, blev fanget…

Read more about the article FAKTA: Redningsaktionen over Øresund
Fisker Børge Laursen og hans makker Jakoc Andersen sejlede en halv snes ture med jøder, med "K 1657 Marie". Turene gik fra Skudehavnen i København til Linhamn i Sverige. Frihedsmuseets fotoarkiv

FAKTA: Redningsaktionen over Øresund

I 1943 var der cirka 7500 jøder i Danmark. De fleste boede i København. I de første år af krigen var jøderne uberørt af besættelsen.…

Read more about the article “Tyskertøsernes” skam lever stadig
Befrielsen 1945: To 'tyskerpiger' føres til domhuset. Foto: Vagn Hansen/Ritzau Scanpix

“Tyskertøsernes” skam lever stadig

For de fleste danskere var den 5. maj 1945 den første dag med fred efter at have været besat af tyskerne i 5 år. Men…

Read more about the article “Tyskerbørn” søger stadig deres fædre
Frihedsmuseets fotoarkiv. Tysk soldat med en dansk pige ved Peblingesøen i København, over for Søpavillonen

“Tyskerbørn” søger stadig deres fædre

70 år efter befrielsen søger mange af de såkaldte "tyskerbørn" stadig efter deres far Selvom det er 70 år siden 2. Verdenskrig sluttede, forsøger mange…

Read more about the article FAKTA: Sådan blev Danmark befriet i 1945
Jubel på rådhuspladsen den 5 maj 1945. Foto: Ritzau Scanpix

FAKTA: Sådan blev Danmark befriet i 1945

Danmark markerer 70-året for befrielsen fra den tyske besættelsesmagt efter Anden Verdenskrig Det er 70 år siden, at Danmark blev befriet fra den tyske besættelsesmagt…

Read more about the article FAKTA: Derfor sætter vi lys i vinduerne 4. maj
LYS I VINDUERNE 4 MAJ. Foto: Brian Karmark/Ritzau Scanpix

FAKTA: Derfor sætter vi lys i vinduerne 4. maj

Landet over markeres Danmarks befrielse efter Anden Verdenskrig blandt andet med lys i vinduerne Danskerne har siden krigens afslutning markeret befrielsen ved at sætte lys…

Read more about the article FAKTA: Nazitysklands krigsgæld til Danmark
Berlin er faldet - plakatsøjlen på rådhuspladsen i københavn. Foto: Ritzau Scanpix

FAKTA: Nazitysklands krigsgæld til Danmark

Tysklands krigsskadeerstatning for besættelsen af Danmark1940-1945 blev i 1946 opgjort til 11,6 milliarder kroner - i 2007 omregnet til 208 milliarder nutidskroner. 4,8 milliarder kroner…

Read more about the article OVERBLIK: Sådan forløb besættelsen af Danmark 9. april
Anden verdenskrig. Tysk besættelse 9. april 1940. Dansk militær i kamp ved Aabenraa. Foto: Ritzau Scanpix

OVERBLIK: Sådan forløb besættelsen af Danmark 9. april

For 75 år siden rullede tyske kampvogne over den danske grænse for at besætte Danmark Danmark og det nazistiske Tyskland indgik i 1939 en ikkeangrebspagt…

Read more about the article FAKTA: De danske krigssejlere under 2. Verdenskrig
Eli Larsen, 93 år, drog til England for at virke fem år som krigssejler på Nordatlanten, hvor han bragte forsyninger forsyninger rundt mellem de allierede. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix 2015

FAKTA: De danske krigssejlere under 2. Verdenskrig

Danmark er netop blevet anerkendt som medlem af de allierede styrker under Anden Verdenskrig på grund af krigssejlernes indsats Se her, hvem de var: Da…

Read more about the article Danmark anderkendt som allieret i Anden Verdenskrig
(ARKIV 2017) H.K.H Dronning Margrethe afslører tirsdag den 29. august i Mindelunden et mindesmærke for danske krigssejlere, der mistede livet under 2. verdenskrig.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017)

Danmark anderkendt som allieret i Anden Verdenskrig

Danmark bliver om kort tid officielt anerkendt som medlem af de allierede styrker under Anden Verdenskrig Samtidig hyldes de danske krigssejlere, som kæmpede på De…

Read more about the article Mindegudstjeneste for Kaj Munk i Københavns Domkirke
Digteren og præsten Kaj Munk i sit hjem i Vedersø. Foto: A E Andersen/Ritzau Scanpix

Mindegudstjeneste for Kaj Munk i Københavns Domkirke

Dronningen er med til at markere 70 året for mordet på digterpræsten Kaj Munk i Københavns Domkirke Mordet på digterpræsten Kaj Munk bliver markeret i…

Read more about the article Christian X var parat til at lade alle bære jødestjerne
Kongen Christian X rider gennem Amaliegade på sin daglige ridetur. Danmark er blevet besat af tyskerne to dage før. Foto: Sven Gjørling/Ritzau Scanpix

Christian X var parat til at lade alle bære jødestjerne

Det er en myte, at kong Christian X på sine rideture i København under besættelsen bar den gule davidsstjerne, som blandt andre tyske jøder blev…

Read more about the article FAKTA: Det skete der den 29. august 1943
Da den danske samlingsregering 29. august om morgenen ophørte med at efterleve kravene fra den tyske besættelsesmagt, forsøgte søværnet at forhindre tyskerne i at kunne bruge de danske krigsskibe ved at sænke store dele af flåden. - Foto: Ukendt/arkiv/Ritzau

FAKTA: Det skete der den 29. august 1943

Efter eskalerende uroligheder særligt i den danske provins havde den tyske besættelsesmagt stillet et ultimatum med en række krav til den danske regering. Disse blev…

Read more about the article Opstanden i 1943: Myten om det folkelige oprør mod tyskerne
Tyske kampvogne på Rådhuspladsen under folkeopstanden i 1943. Foto: Vittus Nielsen/Ritzau Scanpix

Opstanden i 1943: Myten om det folkelige oprør mod tyskerne

Augustopstanden i 1943 er blevet udlagt som danskernes oprør mod samarbejdspolitikken under besættelsen. Men det er en forvanskning, mener tre historikere Torsdag er det 70…

Read more about the article Besættelsesdagen mister sin betydning
Anden verdenskrig. Tysk besættelse 9.april 1940. Tyske motorvogne kører gennem Aabenraas gader hilst af hjemmetyskere. Foto: Ritzau Scanpix

Besættelsesdagen mister sin betydning

9. april 1940 krydsede tyske tropper den danske grænse og brød den dansk-tyske ikkeangrebspagt Den historiske dag for 73 år siden markerede indledningen på fem…

Read more about the article Shellhuset: Bombningen, der blev redigeret ud af erindringen
Britiske fly bomber ved en fejl Den Franske Skole på Frederiksberg under angrebet på Gestapos hovedkvarter i Shellhuset. 86 børn og 18 voksne mister livet, Frederiksberg, 21. marts 1945. Kvarteret omkring den Franske skole og Maglekildevej står i flammer efter bombardementet. Foto: A. E. Andersen/Ritzau Scanpix

Shellhuset: Bombningen, der blev redigeret ud af erindringen

Sidst på formiddagen 21. marts 1945 bredte en voldsom brummen sig i luften over København. De britiske bombefly fløj lavt. Hen over Vesterbro har larmen…