Read more about the article Romerske guldmedaljoner tyder på forhistorisk elite i lille jysk by
Blandt Vindelevskatten, der blev fundet i 2020, befinder sig fire romerske medaljoner fra 300-tallet. - Foto: Nationalmuseet/Free

Romerske guldmedaljoner tyder på forhistorisk elite i lille jysk by

Fire romerske medaljoner tegner et billede af en meget vigtig personlighed i Vindelev, siger seniorforsker En vigtig person eller slægt med store internationale forbindelser har…

Read more about the article Er du A-menneske? Det kan du måske takke neandertalerne for
I det nye videnskabelige studie sammenligner forskerne DNA fra moderne mennesker med genetisk materiale hentet fra neandertalerfossiler. Det viser sig, at neandertalere bar nogle af de samme kropsur-relaterede genetiske varianter som folk, der hævder at være A-mennesker. Foto: Allan Henderson.

Er du A-menneske? Det kan du måske takke neandertalerne for

Ifølge et nyt studie kan der være en sammenhæng mellem neandertaler-DNA og moderne menneskelige gener, der er relateret til det indre kropsur Er du også…

Read more about the article Sensationelt fund: Barneknogler stammer fra Ertebøllemandens søn
Ertebøllemanden, hans søn og de øvrige folk fra Ertebølle-kulturen levede som jæger-samlere og var dygtige fiskere, som primært levede af mad fra havet. Foto: Shutterstock.

Sensationelt fund: Barneknogler stammer fra Ertebøllemandens søn

DNA-jægere har opdaget, at en cirka 2-årig nordjysk dreng, som blev begravet for omkring 6.800 år siden, er søn af Ertebøllemanden – et velkendt skelet…

Read more about the article Skelet-studier giver ny viden: Danmarkshistorien skal skrives om
Analyser af knogler og tænder fra 100 stenalder-skeletter giver ny viden, der ifølge professor Eske Willerslev vender op og ned på vores hidtidige opfattelse af danmarkshistorien. Foto: Shutterstock.

Skelet-studier giver ny viden: Danmarkshistorien skal skrives om

To gange på cirka 1000 år er befolkningen blevet skiftet ud, viser analyser af gammelt dna fra 100 skeletter Der har været mennesker i Danmark…

Read more about the article Dronning Thyra var langt mere betydningsfuld end hidtil antaget
Jellingstenen findes i alle danske pas og er kendt som Danmarks dåbsattest, hvor Harald Blåtand for 1000 år siden praler af, at han samlede Danmark og Norge og kristnede danerne. Foto: Nationalmuseet.

Dronning Thyra var langt mere betydningsfuld end hidtil antaget

Ved hjælp af 3D-scanninger kan forskere nu afsløre, hvem der står bag runerne på den ikoniske Jellingsten. Opdagelsen viser, at dronning Thyra var langt mere…

Read more about the article Enestående fund: Trækonstruktion er bygget, før Homo sapiens opstod
Fundet er fra en periode, hvor vi så småt begynder overgangen fra en sen Homo erectus til en tidlig Homo sapiens. De lignede os meget. De havde måske en lidt mindre hjerne og var lidt kraftigere bygget i forhold til deres kropsproportioner, men ellers var udseendet meget som vores. Illustration: Shutterstock.

Enestående fund: Trækonstruktion er bygget, før Homo sapiens opstod

Arkæologer har fundet bearbejdede træpæle på omkring 500.000 år i Zambia. Fundet giver et nyt indblik i livet, før det moderne menneske kom på banen…

Read more about the article 8,7 millioner gammelt tyrkisk kranie skaber røre om vores ophav
Kraniet af den nyopdagede abeart er blevet fundet i det nordlige Tyrkiet. - Foto: A. Sevim-Erol, D. R. Begun, Ç. S. Sözer et al./Free

8,7 millioner gammelt tyrkisk kranie skaber røre om vores ophav

Et fund af et 8,7 millioner år gammelt abekranie i Tyrkiet vækker debat om hjemstedet for forfaderen til aber og mennesker I flere årtier er…

Read more about the article Fem danske vikingeborge optages på FN’s Verdensarvsliste
Ringborgen Fyrkat, der ligger ved Hobro, er søndag blevet tilføjet til Unescos verdensarvsliste sammen med fire andre fæstninger fra vikingetiden. (Arkivfoto). - Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Fem danske vikingeborge optages på FN’s Verdensarvsliste

Vadehavet og Kronborg får selskab af ringborge i blandt andet Køge og Hobro på liste over verdensarv Unesco har søndag besluttet at optage fem danske…

Read more about the article Arkæologer finder 4.000 år gammelt Hollandsk Stonehenge
En illustration viser, hvad forskerne mener, er en 4000 år gammel Stonehenge-lignende helligdom, som arkæologer har opdaget i den hollandske by Tiel. Stien med træsøjlerne på begge sider er blevet brugt til at bære lig til deres begravelsessted i et fast ritual, mener hollandske arkæologer. - Foto: Tiel Kommune/Reuters

Arkæologer finder 4.000 år gammelt Hollandsk Stonehenge

En enorm helligdom i Holland er blevet brugt til begravelser, fejringer og soldyrkelse. Danske forskere kalder fundet spektakulært og opsigtsvækkende I den mindre by Tiel…

Read more about the article Forskere finder 4500 år gammelt bevis på børnearbejde
På 4500 år gamle krukker fra oldtidens Syrien har forskere fra Nationalmuseet fundet fingeraftryk fra børn helt ned til otte år. - Foto: GEORGES MOUAMAR / Nationalmuseet/Free

Forskere finder 4500 år gammelt bevis på børnearbejde

Forskere mener at have fundet det tidligste bevis på, at børn ned til otte år arbejdede i oldtidens Syrien Et forskningshold fra Nationalmuseet mener at…

Read more about the article 2700 år gamle helleristninger opdaget under lag af mos i Sverige
Da helleristningerne blev skabt, udgjorde klippen en ø. Derfor var den svær at komme til, og man måtte benytte en båd eller en platform, når vandet var tilfrosset, for at udføre helleristningerne. - Foto: Stiftelsen för dokumentation av Bohusläns hällristningar/Free

2700 år gamle helleristninger opdaget under lag af mos i Sverige

Helleristningerne var gemt under mos. Forskere er enige om, at der er tale om et fascinerende og vigtigt fund Omkring 40 gamle helleristninger er blevet…

Read more about the article Forskere kommer med ny teori om vikingernes forsvinden
I en videnskabelig artikel, opstiller et forskerhold en model, der peger på, at en stigning i havniveauet på 3,3 meter kunne have tvunget nordboerne til at pakke deres redskaber og rejse væk. Foto: Shutterstock.

Forskere kommer med ny teori om vikingernes forsvinden

Ny forskning peger på, at store ændringer i havniveauet kan have haft indflydelse på vikingernes pludselige forsvinden fra Grønland I 400 år levede et nordisk…

Read more about the article Englands nonner og munke modstod vikinge-invasion i årtier
Et nyt videnskabeligt studie viser, at de engelske klostre og deres beboere var sejere til at modstå vikingernes hærgen end hidtil antaget. Foto: Shuttertstock

Englands nonner og munke modstod vikinge-invasion i årtier

Klostre var noget mere standhaftige over for vikingernes brutale invasion i England, end man hidtil har troet. Det viser et nyt videnskabeligt studie Prøv at…

Read more about the article Runer på guldskat afslører tro på Odin 150 år tidligere end antaget
På billedet ses brakteaten med runeindskriften "Han er Odins mand," som ses i en rundcirkel over den portrætterede. - Foto: Arnold Mikkelsen, Nationalmuseet/Free

Runer på guldskat afslører tro på Odin 150 år tidligere end antaget

En sætning på en guldplade fra Vindelev-skatten viser, at Odin var kendt allerede i begyndelsen af 400-tallet Forskere fra Nationalmuseet har opdaget verdens ældste indskrift…

Read more about the article 2,9 millioner år: Hidtil ældste stenredskaber fundet i Kenya
Skelettet fra en flodhest, der er blevet slagtet for op mod 3 millioner år siden. - Foto: T.W. Plummer, Homa Peninsula Paleoanthropology Project/

2,9 millioner år: Hidtil ældste stenredskaber fundet i Kenya

En flodheste-slagteplads leverer det hidtil ældste bevis på, at tidlige menneskearter slagtede og spiste store dyr For lige omkring 2,9 millioner år siden brugte menneskets…

Read more about the article Kæmpeknogler afslører, at neandertalere slagtede skovelefanter
Model af den uddøde skovelefant. For 125.000 år siden var skovelefanterne de største landlevende dyr på Jorden – større end mammutter og mere end dobbelt så store som nutidens afrikanske elefanter. Foto: Dominique Görlitz / Wikimedia

Kæmpeknogler afslører, at neandertalere slagtede skovelefanter

En slagtet skovelefant kunne potentielt brødføde 2.500 neandertalere. »Det rokker ved helt fundamentale antagelser om, hvad der adskiller neandertalere fra os selv,« siger professor For…

Read more about the article “Enormt lykketræf”: Forskere finder oldegyptisk mumie-manual
For omkring 3.000 år siden har kyndige hænder arbejdet med balsamering på værkstedet. En form for præst har formentlig bistået den rituelle proces, der skulle sikre, at livet kunne fortsætte i det hinsides. - Foto: Nikola Nevenov/

“Enormt lykketræf”: Forskere finder oldegyptisk mumie-manual

Krukker fra et oldegyptisk mumie-værksted afslører præcis hvilke ingredienser, man har brugt på hvilke kropsdele I én krukke er der rester af dyrefedt. I en…

Read more about the article Derfor var Egyptens pyramider glemt i flere århundreder
De ældste pyramider blev bygget i byen Giza i Egypten for omkring 4500 år siden. I dag er de store turistmagneter, men gennem tiderne har de været forladt og er sandet til flere gange. Her ses Khafres pyramide i Giza. (Arkivfoto). - Foto: Khaled Desouki/Ritzau Scanpix

Derfor var Egyptens pyramider glemt i flere århundreder

De er enestående bygningsværker, som i dag tiltrækker turister fra hele verden. Alligevel fik pyramiderne lov at sande til i mange hundrede år. Hvorfor? Egypten…

Read more about the article Arkæologer finder verdens ældste kendte runesten i Norge
På runestenen er der foruden mønstre og tegninger også ristet runer, som i bogstaver skriver "idiberug". Norske runologer mener, at det kan være et fornavn eller slægtsnavn. - Foto: Javad Parsa/Ritzau Scanpix

Arkæologer finder verdens ældste kendte runesten i Norge

Runestenen Svingerudstenen er dateret til mellem år 1 og 250. Dermed er det ikke blot den ældst kendte runesten, men muligvis også verdens ældste runefund…

Read more about the article Danske forskere finder verdens ældste DNA i Nordgrønland
Elefantlignende mastodonter har overraskende vandret rundt i grønne skove i Nordgrønland. Illustration: Shutterstock

Danske forskere finder verdens ældste DNA i Nordgrønland

Danske forskere i spidsen for et internationalt team har fundet DNA-koderne til et to millioner år gammelt økosystem i det nordlige Grønland Elefantlignende mastodonter har…

Read more about the article Økse i ansigtet: Forskere genskaber ansigt af falden kriger fra år 1361
 - Blandt de mulige våben, der kunne have været brugt, virkede øksen som den mest sandsynlige, fortæller Cícero Moraes, der er manden bag den makabre rekonstruktion, ifølge LiveScience. - Foto: Cicero Moraes-Pen News/

Økse i ansigtet: Forskere genskaber ansigt af falden kriger fra år 1361

Manden døde i slaget ved Visby i 1361, hvor den danske Kong Valdemar Atterdag massakrerede en svensk bondehær Nogle gange er det godt at blive…

Read more about the article Stenredskaber i polsk grotte er levn fra mystisk, uddød menneskeart
En afstøbning af et Homo heidelbergensis-kranium. Den tidlige menneskeart menes at have opholdt sig i en polsk grotte for en halv million år siden - flere hundredetusinde år, før de første Homo sapiens kom til. - Foto: Peter O'Connor / CC BY-SA 2.0/

Stenredskaber i polsk grotte er levn fra mystisk, uddød menneskeart

Ny forskning viser, at stenredskaber fundet i Polen er langt ældre end Homo sapiens. Dansk professor kan ikke få armene ned Stenredskaber fundet i en…

Read more about the article Svenske marinarkæologer finder Vasas søsterskib efter 363 år
Æblets søsterskib, krigsskibet "Vasa", er udstillet i Stockholm, og det er ifølge museets hjemmeside "verdens bedst bevarede" skib fra 1600-tallet. Foto: Depositphotos.

Svenske marinarkæologer finder Vasas søsterskib efter 363 år

Fundet af krigsskibet "Æblet" giver nye muligheder for at undersøge Sveriges skibes udvikling, siger arkæolog Det svenske krigsskib "Æblet", der var søsterskib til krigsskibet "Vasa",…

Read more about the article Studie viser stor dansk indvandring i England længe før vikingerne
Det nye studie har undersøgt DNA fra 460 skeletter, som blev begravet i perioden 200-1300 e.v.t. Her ses udgravningen af tre kvinder i Oakington nær Cambridge i England. - Foto: Nature/

Studie viser stor dansk indvandring i England længe før vikingerne

40 procent af DNA’et blandt nutidens englændere stammer ifølge et nyt studie fra en »storstilet« indvandring fra Danmark og andre nordeuropæiske lande Vikingerne er berømte…

Read more about the article Arkæologer finder beviser for 31.000 år gammel benamputation
Skelettet som fundet i graven. Det unge stenaldermenneske blev begravet med knæene mod brystet. - Foto: Tim Ryan Maloney et al./

Arkæologer finder beviser for 31.000 år gammel benamputation

Et stenalderskelet fundet på Borneo viser, at øens jæger-samlere havde overraskende kompleks anatomisk viden Et barn fik for 31.000 år siden amputeret sin venstre fod,…

Read more about the article Bogorme på plyndringstogt: Vikingerne elskede bøger
Når vikingerne gav sig til at plyndre et kloster, kunne de ane på bøgernes indpakning, at der her var tale om en særdeles værdifuld genstand. Foto: Depositphotos

Bogorme på plyndringstogt: Vikingerne elskede bøger

Ny forskning afslører, at bøger havde stor værdi for vikingerne. Det kunne lige så godt betale sig at kræve løsesum for en stjålet bog som…

Read more about the article Vores forfar for 66 millioner år tilbage lignede en spidsmus
Vores forfar, Purgatorius, var et cirka 66 millioner år gammelt gnaverlignende dyr på størrelse med en rotte. Illustration: Shutterstock

Vores forfar for 66 millioner år tilbage lignede en spidsmus

Dinosauerne havde ikke selskab af mennesker. I stedet møder vi dyr, der minder om en spidsmus, når vi kigger 66 millioner år tilbage i vores…

Read more about the article Studie forklarer hvorfor vikingerne pludselig forsvandt fra Grønland
Tørke fik nordboerne til at forlade Grønland, ifølge studiet, der er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Science Advances. Foto: Shutterstock.

Studie forklarer hvorfor vikingerne pludselig forsvandt fra Grønland

Forskere har en ny forklaring på det omdiskuterede spørgsmål om nordboernes forsvinden Det bliver kaldt et af verdens mest diskuterede forsvindingsnumre, i hvert fald blandt…

Read more about the article Dinosaurerne kunne have været i live i dag – på menneskets bekostning
Meteornedslaget og dinosaurernes uddøen banede vejen for pattedyrenes storhedstid, der for alvor tog fart i denne periode. Foto: EQRoy / Shutterstock.com

Dinosaurerne kunne have været i live i dag – på menneskets bekostning

En meteor gjorde en ende på tilværelsen for klodens store dinosaurer for 65 millioner år siden. Havde den ikke gjort det, kunne de store dyr…

Read more about the article Mennesketand fra fransk grotte ændrer Europas historie
Tandstykkerne er fundet af franske forskere i Mandrin-grotten. Den ligger i Rhone-dalen i det sydlige Frankrig. Foto: Shutterstock

Mennesketand fra fransk grotte ændrer Europas historie

Det moderne menneske kom til Europa 10.000 år tidligere end hidtil troet, konkluderer ny forskning Det har været den gængse opfattelse blandt forskere, at de…

Read more about the article Danske ord er blevet engelske gennem 1000 år
Den engelske by, Grimsby, i North Lincolnshire har fået sit navn af vikingerne for mere end 1000 år siden. Foto: Shutterstock

Danske ord er blevet engelske gennem 1000 år

Engelske udtryk sniger sig ind i det danske sprog i stor stil. Nogle danske ord har dog også bevæget sig den anden vej, både i…

Read more about the article 41.500 år gammelt fund peger på at de første europæere kom fra Asien
Forskere er enige om, at de moderne mennesker har været i Europa for mindst 40.000 år siden, men om de spredte sig til hele Europa fra Asien i øst eller fra Centraleuropa er et stridspunkt. Foto: Shutterstock

41.500 år gammelt fund peger på at de første europæere kom fra Asien

Et mammut-smykke, som er dukket op i en hule i Polen, kan omskrive historien om, hvordan det moderne menneske kom til Europa På et tidspunkt…

Read more about the article Danske dna-forskere afslører efterkommere til høvding Sitting Bull
Indianerhøvdingen Sitting Bull blev dræbt i 1890 og er i dag begravet i beton på Smithsonian Museum. Hans oldebørn vil gøre krav på de jordiske rester, efter at danske forskere har bevist, at de er i slægtskab med ham. - Foto: Npg/Smithsonian/Reuters

Danske dna-forskere afslører efterkommere til høvding Sitting Bull

Efterkommere af Sitting Bull er bekræftet med ny dna-metode. Forsker ser den blive brugt i efterforskning Med en ny metode i dna-forskning har danske forskere…

Read more about the article Studie finder bevis for, at vikingerne var i Amerika i år 1021
Man er stadig langt fra at have samlet det store puslespil om nordboernes færden i Nordamerika, men professor Michael Dee håber på, at forskningen kan åbne nye døre. Foto: Shuttterstock.

Studie finder bevis for, at vikingerne var i Amerika i år 1021

Forskere kan nu præcisere, at vikingerne kom til Nordamerika for præcis 1.000 år siden. En særlig detalje gør, at forskerne er sikre i deres sag…

Read more about the article Hunde var ‘guld værd’ i oldtiden, blev solgt til fjerne folkeslag
Ved at analysere hundenes DNA kan forskerne se, hvordan oldtidens hunde har flyttet og blandet sig over tusindvis af år. Foto: Shutterstock

Hunde var ‘guld værd’ i oldtiden, blev solgt til fjerne folkeslag

Hundene var særligt eftertragtede på grund af deres evner til at hyrde, jage og trække en slæde, hvilket var livsvigtigt for nogle samfund Hunden er…

Read more about the article Enorm guldskat er dukket op efter 1500 år i den jyske muld
Enkelte af genstandene har motiver og runeinskriptioner, der måske henviser til datidens herskere, men som ifølge nogle af forskerne leder tankerne hen på nordisk mytologi. - Foto: Konserveringscenter Vejle/Free

Enorm guldskat er dukket op efter 1500 år i den jyske muld

En af danmarkshistoriens største guldskatte på knap et kilo oldtidssmykker er fundet nær Jelling i Jylland Der er fundet en stor guldbeholdning på knap et…

Read more about the article Neandertalere står bag mystiske hulemalerier i det sydlige Spanien
Neandertalerne uddøde for cirka 40.000 år siden. Arten blev første gang beskrevet efter fund af knogler fra neandertalere i 1865 i Tyskland. (Arkivfoto) - Foto: Federico Gambarini/Ritzau Scanpix

Neandertalere står bag mystiske hulemalerier i det sydlige Spanien

Ved hjælp af okker dekorerede fortidsmennesker en drypstenshule nord for Malaga i Spanien. Malerierne vidner om en grafisk bevidsthed hos neandertalerne En varm rød farve…

Read more about the article Afrikas ældste grav er fundet
Sådan kunne Mtoto - det lille barn, der blev begravet for cirka 78.000 siden - have set ud. - Foto: Tegning: Fernando Fueyo/

Afrikas ældste grav er fundet

For 78.000 år siden blev treårige Mtoto begravet. Begravelser fra den tid er ekstremt sjældne - og så kan de gøre os klogere på menneskehedens…

Read more about the article Studie: Pompejis indbyggere døde i pyroplastisk sky på 15 minutter
Skulptur ved Venus' Tempel i ruinerne af den romerske by Pompeji. I nærheden af Pompeji ligger vulkanen Vesuv, som for omkring 2000 år siden bragte død og ødelæggelse over byen. Foto: Karl Allen Lugmayer / Shutterstock.com

Studie: Pompejis indbyggere døde i pyroplastisk sky på 15 minutter

Et nyt studie har skabt en model over den dødbringende pyroklastiske strøm, som ramte Pompejis indbyggere 15 minutter tog det, før tusindvis af Pompejis indbyggere…